Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Restaurant & Bar Design Awards 2O14
Restaurant & Bar Design Awards 2O14

Απόλυτα αφοσιωμένα στον κλάδο του Hospitality Design τα φετινά Restaurant & Bar Design Awards ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναδεικνύοντας μερικούς από τους πιο δημιουργικά διαμορφωμένους χώρους Εστίασης παγκοσμίως. Απευθείας από το Λονδίνο, οι πιο επίκαιρες ιστορίες ντιζάιν εκτυλίσσονται κάπως έτσι...

 LES HARAS, ΓΑΛΛΙΑ:  1ο βραβείο εστιατορικού design

Ο χώρος (φωτ. αριστερά) είναι ιστορικός καθώς φιλοξενούσε για χρόνια τους βασιλικούς στάβλους, ενώ σήμερα είναι ξενοδοχείο. Η ξύλινη στέγη του είναι περίτεχνα διακοσμημένη ενώ συνολικά ο εσωτερικός χώρος καταλαμβάνει 800 τ.μ. εξαιρετικής αισθητικής. Το εστατόριο του ξενοδοχείου ανέλαβαν να σχεδιάσουν οι Patrick Jouin και Sanjit Manku αναδεικνύοντας τις ήδη σπουδαίες λεπτομέρειές του. Επικεντρώθηκαν στο ξύλο, κράτησαν το πάτωμα που υπήρχε και δημιούργησαν μία μεγαλοπεπή είσοδο. Έδωσαν πολύ μεγάλη βάση στο φωτισμό κι έδειξαν σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου. Θέλησαν να μεταδώσουν στον επισκέπτη του εστιατορίου ότι ο χώρος είναι ξεχωριστός λόγω των ετών που «κουβαλάει» χωρίς όμως να νιώθει ότι μπήκε σε ένα μουσείο. Τα υλικά που κυριαρχούν είναι το ατσάλι, το ξύλο και το δέρμα.

 ALUMINIUM FLOWER, IΑΠΩΝΙΑ:  Καλύτερα  φωτισμένη σάλα

Ένα βιομηχανικό... λουλούδι (φωτ. 4) που θυμίζει τη γιαπωνέζικη τέχνη origami μαζί με ανακυκλώσιμο, λεπτό αλουμίνιο σε 3D διαστάσεις είναι τα μυστικά των Moriyuki Ochiai Architects!

 MISS KO, ΓΑΛΛΙΑ:  Βραβείο για την ολοκληρωμένη ταυτότητα

Ένα γοητευτικό κολάζ σχεδιαστικών τάσεων (φωτ. 1) από τους GBH με έμπνευση από την "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων". Η τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο, για να ενεργοποιήσει όλες τις αισθήσεις του πελάτη, ο οποίος νιώθει τελικά πως παίρνει μέρος σε ένα καλοσχεδιασμένο video game.

 ΤΗΕ ΜUSKET ROOM, ΗΠΑ:  To καλύτερο εστιατόριο στην Αμερική

Το Musket Room (φωτ. 2) στο Μανχάταν φέρνει στο αμερικανικό κοινό αέρα... Νέας Ζηλανδίας! Ο σεφ και ιδιοκτήτης Matt Lambert που κατάγεται από εκεί δημιουργεί χαρακτηριστικά πιάτα με τοπικά, ολόφρεσκα προϊόντα.

 TSUKIMICHI, ΙΑΠΩΝΙΑ:  Το κορυφαίο εστιατόριο της Ασίας

Bρίσκεται στη Fukuoka (φωτ. 5) μία περιοχή  δίπλα σε ποτάμι, που είναι φημισμένη για το καλό φαγητό της. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, διαφοροποιείται καθώς λειτουργεί σαν ένα ιδιότυπο κλειστό club, του οποίου οι πελάτες διαθέτουν κάρτες μέλους.

 ΤΟPOLOPOMPO, ΙΣΡΑΗΛ:  Πρώτο βραβείο για τη Μ. Ανατολή & την Αφρική

Μία ανοιχτή κουζίνα (φωτ. 6) που προδίδει τα μυστικά της ανατολίτικης γαστρονομίας και παραπέμπει σε τοπία της Μέσης Ανατολής κάνει το Topolopompo του Baranowitz στο Τελ Αβίβ ένα από τα πιο σπουδαία εστιατόρια σε ολόκληρη την ήπειρο.

 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 


Αν και φέτος είχαμε πολλές συμμετοχές Ελλήνων designers με τον πήχυ να ανεβαίνει ψηλά, δεν αποσπάσαμε κάποιο βραβείο. Ωστόσο οι δουλειές που παρουσιάστηκαν ήταν αξιόλογες κερδίζοντας θετικά σχόλια. Οι ελληνικές συμμετοχές για το 2014 ήταν το Arch, Block 146, Kalamaki και Κλίμα- Κλήμα των Stones & Walls, το Belle Amie και Gugu Meze των Ζisis Papamichos Architects & Partners, το Biribildu και το O-13 του Μηνά Κοσμίδη, το Εφετείο και Plan B του Γιάννη Παπακυριάκου, το 22 Cafe της Αμαλία Πόντικα, το Made Ya από τους aA Architects, το Peskesi από Tectus Design και το Dalliance House από ΙΝΚ Architects. 

Κείμενο: Εύα Αντωνοπούλου

Από το τεύχος 56 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2014) του περιοδικού ΨΗΤΟ.