Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Mechanic Cafe Bar
Mechanic Cafe Bar

Με αφετηρία την κοινή αγάπη τους για τις single origin ποικιλίες καφέ, ο Χαράλαμπος Κεμεντζετζίδης, η Χριστίνα Κεχαγιά και ο Θεόδωρος Μούτας δημιούργησαν στο κέντρο των Γιαννιτσών, στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Παύλου Μελά, έναν open air χώρο αφιερωμένο στους speciality coffees. Από τον Απρίλιο του 2013, οπότε υποδέχτηκε τους πρώτους θαμώνες στην καλαίσθητη σάλα του, το Mechanic Cafe Bar αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του εκλεκτού καφέ στην Πέλλα.

Έμφαση στον ποιοτικό καφέ

«Το μεγάλο στοίχημα ήταν και παραμένει η διαρκής και αέναη επικοινωνία με το κοινό που επενδύει στην απόλαυση του ποιοτικού καφέ, η ανταλλαγή απόψεων και συμβουλών, καθώς και οι συζητήσεις γύρω από την προέλευση και την επεξεργασία των σπάνιων ποικιλιών», εξηγεί ο Θ. Μούτας. «Χάρη σ’ αυτήν την αλληλεπίδραση, μπορούμε και διευρύνουμε συνεχώς τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας, ενώ βρίσκουμε κίνητρο για νέες γευστικές δημιουργίες. Παράλληλα, όμως, δίνουμε στους πελάτες την ευκαιρία να εντρυφήσουν στο άγνωστο σύμπαν των καφέδων μικρής παραγωγής και να εξοικειωθούν με ζεστές ή κρύες παρασκευές που εμπεριέχουν στη σύνθεσή τους μπαχαρικά, βότανα ή αλκοόλ». Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το Mechanic Cafe Bar φιλοξενεί single origin ποικιλίες από τη Βραζιλία, την Τανζανία, το Κονγκό, την Αιθιοπία και τη Γουατεμάλα, με μοναδικά γευστικά προφίλ, κατάλληλα για ροφήματα espresso ή φίλτρου. «Βασική αρχή μας είναι η ικανοποίηση ακόμη και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Ωστόσο, δεν είμαστε μια κλειστή λέσχη, δεν έχουμε μυστικά. Καλωσορίζουμε όποιον θέλει να δοκιμάσει τη σταθερά υψηλή ποιότητα του καφέ μας, σε έναν χώρο όπου όλοι επιχειρούν να διευρύνουν τον γευστικό τους ορίζοντα και να αποκτήσουν περισσότερες εμπειρίες. Επιλέξαμε λοιπόν έναν speciality coffee που προσφέρεται για όλες τις εναλλακτικές μεθόδους παρασκευής και επιτρέπει στους πάντες να κατανοήσουν την ποιοτική ανωτερότητα ενός εκλεκτού καφέ. Από την άποψη αυτή, ήταν σχεδόν μονόδρομος η επιλογή της ιδιόκτητης φάρμας Ipanema, η οποία διαθέτει την αναγνώριση του SCAE και τα πιστοποιητικά Rainforest Alliance, UTZ και Fair Trade Certified», σημειώνει ο Θ. Μούτας.

Επένδυση στη διαφοροποίηση

Χάρη στο πλούσιο άρωμα, τη γλυκιά επίγευση πορτοκαλιού και μελιού, την κρεμώδη υφή, το ισορροπημένο σώμα και τη χαμηλή οξύτητα, ο καφές της Ipanema -είτε σε κλασικές παρασκευές είτε σε δημιουργίες που φέρουν την υπογραφή εμπνευσμένων baristi- κατόρθωσε να κερδίσει την εκτίμηση ενός κοινού που μέχρι πρότινος δεν γνώριζε το παραμικρό γύρω από τον speciality coffee. «Οπωσδήποτε, η επένδυση σε έναν καφέ που διαφοροποιείται πλήρως από τα γευστικά πρότυπα των πιο εμπορικών brands, σε μία πόλη της περιφέρειας με μόλις 30.000 κατοίκους και μάλλον περιορισμένη τουριστική κίνηση, εμπεριέχει πολύ υψηλό ρίσκο», παραδέχεται ο Θ. Μούτας. «Ωστόσο, τολμήσαμε να διαφοροποιηθούμε και τελικά ανταμειφθήκαμε απ’ την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι συμπολίτες μας ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας τού καταστήματος. Έχοντας πλέον διαμορφώσει μια σταθερή πελατειακή βάση, μπορούμε και προτείνουμε διαρκώς νέες, ευφάνταστες δημιουργίες, ακολουθώντας τις τάσεις που εκδηλώνονται στη διεθνή σκηνή του καφέ».

Μία από τις παρασκευές που προσδιορίζουν το ύφος και την ταυτότητα του Mechanic Cafe Bar είναι το εντυπωσιακό Orange Cinnamon Espresso, ο οποίος σερβίρεται στην εσωτερική κοιλότητα ενός πορτοκαλιού! «Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύουμε τον φρουτώδη χαρακτήρα του καφέ και ιδιαιτέρως τις νότες πορτοκαλιού που εντοπίζονται στην επίγευση», εξηγεί ο head barista Νίκος Τσούκλας. «Η πολυπλοκότητα των αρωμάτων ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την τεκίλα που έχει παλαιώσει για 18 μήνες σε μικρά δρύινα βαρέλια».


 Στις φωτογραφίες:  1. Γήινες νότες στη σάλα. 2. Το Μechanic Cafe, στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Παύλου Μελά, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των specialty coffees στα Γιαννιτσά. 3. Νοσταλγικές νότες στην κεντρική μπάρα. 4. Ιδιαίτερα φιλόξενος και χαλαρωτικός ο χώρος του καταστήματος χάρη στα ρετρό στοιχεία και τα παλ χρώματα των επίπλων. 5. Η σιδερένια σκάλα καθιστά αθέατα τα back of the house τμήματα του cafe. 

Το design

Τοποθετώντας σε επίκαιρα σημεία μέσα στη σάλα ρετρό στοιχεία -όπως το ερυθρόλευκο διπλάνο- ο διακοσμητής Μιχάλης Σταυρίδης και οι ιδιοκτήτες του Mechanic κατόρθωσαν να κάμψουν την αυστηρότητα που διακρίνει τις κοφτές γραμμές του βιομηχανικού σχεδιασμού. Σε συνδυασμό με το αίσθημα ηρεμίας που αποπνέουν οι υπόλευκες τοιχοποιίες και τα παλ χρώματα των επίπλων, ο χώρος αποκτά έναν ιδιαίτερα φιλόξενο και χαλαρωτικό χαρακτήρα.

 Mechanic Cafe Bar 

Ίδρυση: Απρίλιος του 2013

Χωρητικότητα: 80 άτομα εσωτερικά, 60 άτομα εξωτερικά

Προσωπικό: 13 εργαζόμενοι συνολικά

Ιδιοκτήτες: X. Κεμεντζετζίδης, Χρ. Κεχαγιά, Θ. Μούτας

Διακοσμητής: Μιχάλης Σταυρίδης

 www.facebook.com/mechanicafebar

 Η ΣΥΝΤΑΓΗ:  ORANGE CINNAMON ESPRESSO


Κείμενο: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Φωτό: αρχείο Mechanic Cafe Bar/Χάρης Κουτσοκώστας