Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Otto Santral, industrial αισθητική και μεσογειακή κουζίνα με τουρκικές πινελιές συνθέτουν το σκηνικό του
Otto Santral, industrial αισθητική και μεσογειακή κουζίνα με τουρκικές πινελιές συνθέτουν το σκηνικό του

Το μικρό bar restaurant στην περιοχή Tunel/Beyoglu που κέρδισε τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης όταν άνοιξε το 2005, μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε ένα concept που ταυτίστηκε με το ποιοτικό φαγητό και την γεμάτη ενέργεια ατμόσφαιρά του. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που με το moto “Good Food, Good Music” το πρώτο αυτό “Otto” (γνωστό και ως “Kucuk Otto”) αναδείχθηκε σχετικά γρήγορα σε ένα από τα πιο μοδάτα μαγαζιά της Πόλης. Με τη λογική αυτή, οι δημιουργοί του, Nevzat Ataray και Erol Turkoglu, αποφάσισαν να διευρύνουν το target group τους, αρχικά συνδυάζοντας διαφορετικές λειτουργίες κάτω από μία “ομπρέλα”, δηλαδή το εστιατόριο, το cafe, το bar και το night club, αλλά ανοίγοντας και άλλα ομώνυμα μαγαζιά σε διάφορα σημεία της πόλης. Η αρχή για την επέκταση αυτή έγινε με το ιδιόρρυθμο “Otto Santral”, το οποίο στεγάστηκε σε ένα κτίριο που βρίσκεται μέσα σε ένα από τα τρία campuses του Istanbul Bilgi Univeritesi, στο Santralistanbul. Η συνέχεια δόθηκε τον Νοέμβριο του 2008 με το “Otto Sofyali” στην ομώνυμη οδό στο Asmalimescit.

 

Οι απαιτήσεις του location

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συγκρότημα κτιρίων που βρίσκεται στην περιοχή Silahtar (Κεράτιος Κόλπος), εκεί όπου συναντώνται τα ποτάμια Kagithane και Alibeykoy, και αποτελεί έναν πολυδιάστατο συνδυασμό πολιτισμού, τέχνης και εκπαίδευσης. Εδώ βρίσκεται εξάλλου το Silahtaraga Power Plant, το πρώτο ενεργειακό εργοστάσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έχει πλέον ανακαινιστεί και αποτελεί εκθεσιακό χώρο, διάφορες γκαλερί, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Bilgi University, όπως και οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Αν και όλες αυτές οι παράμετροι δημιουργούν τις βάσεις για μια “κλειστή” αγορά, το κτίριο του “Otto Santral” και -κυρίως- οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας είναι προσβάσιμοι σε όλους και όχι μόνο στους φοιτητές.

Το concept και το design

Η φιλοσοφία του εξωτερικού συνάδει με αυτήν του εσωτερικού σχεδιασμού, που εκμεταλλεύεται απόλυτα την ευρυχωρία της παλιάς ψηλοτάβανης αποθήκης. Σχεδιάζοντάς το, οι Ataray και Turkoglu διέκριναν το χώρο άτυπα σε ζώνες: αυτήν του bar με την ατελείωτη μπάρα και τα παλιομοδίτικα -art statement- stools, εκείνη με τα ενοποιημένα ξύλινα τραπέζια και τους πάγκους, και την υπερυψωμένη, με τα κλασικά τραπεζοκαθίσματα. Οι ζώνες αυτές αποτελούν αναπόσπαστα μέρη ενός θεατρικά industrial σκηνικού με μικρά κρεμαστά φωτιστικά, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που αφήνουν το φως να διαχέεται στο χώρο και σκουρόχρωμες βελούδινες κουρτίνες. Κυρίαρχη στο χώρο και η open space κουζίνα, όπου παρασκευάζονται πιάτα της μεσογειακής και “πειραγμένης” τουρκικής κουζίνας. Την ίδια στιγμή ανάμεσα στους βιομηχανικούς σωλήνες εξαερισμού διακρίνονται τα εντυπωσιακά φωτιστικά του Murat Tamguc και τα μεταλλικά τρόλεϊ που φέρουν γλάστρες με βότανα. Εντυπωσιακές και οι πόρτες των WCs (από παλιά ψυγεία και οι νιπτήρες από πλυντήρια, όλα σε design του Eralp Akyol.

Hot Points

Design

Βραβευμένο από το περιοδικό “Time Out”, το “Otto Santral” ξεχωρίζει για την διακόσμηση και το interior design του. Το μάτι στέκεται αναπόφευκτα στις πόρτες των WCs σε σχέδιο του Eralp Akyol.

Πίτσα & pasta

Και τα δύο casual snacks αποτελούν σπεσιαλιτέ όλων των “Otto”και φτιάχνονται μπροστά στους πελάτες, ενώ οι πίτσες και οτιδήποτε χρειάζεται ψήσιμο, περνάει από τον μεγάλων διαστάσεων ξυλόφουρνο.

Καφές & ποτό

Στο “Otto Santral” προσφέρεται μια εντυπωσιακή γκάμα ροφημάτων με espresso, που ακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα του καφέ. Όσο για τα cocktails, το bar σερβίρει αμέτρητες προτάσεις κλασικές και μη.

 

Κείμενο: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 41 (ΜΑΡ-ΑΠΡ 2012) του περιοδικού Snack & Coffee