Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
SCAE World of Coffee 2012, οι Έλληνες πρωταθλητές ξανά στο βάθρο!
SCAE World of Coffee 2012, οι Έλληνες πρωταθλητές ξανά στο βάθρο!

Βρεθήκαμε στα διεθνή πρωταθλήματα του SCAE στη Βιέννη και βιώσαμε τις προσπάθειες της ελληνικής αποστολής να υπερασπιστεί τον τίτλο του “World’s Best Coffee Nation”. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα απέδειξαν πως η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή! Ο περσινός θρίαμβος της Ελλάδας γέννησε πολλές προσδοκίες με τον πήχυ να έχει μπει πολύ ψηλά πλέον για τους διαγωνιζόμενους baristas στα πρωταθλήματα του SCAE. Η εξαιρετική εμφάνιση των Ελλήνων εκπροσώπων που διαγωνίστηκαν φέτος από τις 12 έως τις 15 Ιουνίου στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Καφέ της Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) στη Βιέννη, απέδειξαν πως αυτή η επιτυχημένη πορεία της χώρας μας δεν είναι τυχαία, αλλά στηρίζεται στις ισχυρές βάσεις της ποιότητας, και του επαγγελματισμού.

World Barista Championship

Το πολύτιμο τρόπαιο και αυτή τη χρονιά σήκωσε εκπρόσωπος μιας χώρας παραγωγού καφέ. Ο λόγος για τον Raul Rodas από τη Γουατεμάλα που με 695 βαθμούς ανακηρύχθηκε ο καλύτερος barista του κόσμου για το 2012. Τη γνωστή “best-of-the-best” εξάδα συμπληρώνουν οι: Fabrizion Sencion Ramirez (Μεξικό) δεύτερος με 667, Colin Harmon (Ιρλανδία) τρίτος με 665.5, Miki Suzuki (Ιαπωνία) τέταρτη με 649.5, Στέφανος Δωματιώτης πέμπτος με 627 και Maxwell Colonna-Dashwood (Μεγ. Βρετανία) έκτος με 572. Ύστερα από τους προκριματικούς που διήρκησαν δύο μέρες λόγω της συμμετοχής συνολικά 50 baristas από ιισάριθμες χώρες, ο επί 6 φορές Πανελλήνιος Πρωταθλητής, Στέφανος Δωματιώτης απέδειξε πως δικαιολογημένα συγκαταλέγεται στους καλύτερους στον κόσμο! Για τα signature ροφήματά του επέλεξε στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, όπως μελισσόχορτο Σαντορίνης και πορτοκάλι Λακωνίας. Για την καλύτερη υποστήριξη του προγράμματός του, εναρμόνισε τη γεύση, την όψη και την όσφρηση υπό τις μελωδίες του θρυλικού Ζορμπά και του ζεϊμπέκικου της Ευδοκίας ξεσηκώνοντας τους θεατές.

1. Ο περσινός νικητής Alejandro Mendez “λούζει” με σαμπάνια τον πρωταθλητή barista, Raul Rodas. 2. Ο Στέφανος Δωματιώτης κατά την εκτέλεση του προγράμματός του. 3. Οι έξι καλύτεροι baristas στον κόσμο με τα τρόπαιά τους. 4. Ο Alf Kramer καλεί τους δύο φιναλίστ του World Cup Tasters στη σκηνή, παρατείνοντας την αγωνία! 5. Η ταυτόχρονη αποκάλυψη της τελευταίας κούπας έκρινε τον τελικό: νικητής ο Γερμανός Cory Andreen και 2ος ο Τάσος Μοσχόπουλος. 6. Ξέφρενοι πανηγυρισμοί από τον Cory Andreen.

World Cup Tasters

Και η... παράδοση του πιο “spontaneous” διαγωνισμού καλά κρατεί! Ο λόγος για το World Cup Tasters στο οποίο συμμετείχαν 35 επαγγελματίες του καφέ από όλο τον κόσμο, οι οποίοι διαγωνίστηκαν με βάση την όσφρηση και τη γεύση τους. Ήδη όμως από τους ημιτελικούς, οι ικανότητες του Τάσου Μοσχόπουλου είχαν αποδειχτεί εξαιρετικές, κάτι που επιβεβαιώθηκε και όταν το όνομά του φιγούραρε στην τελική τετράδα. Ύστερα από έναν εξαιρετικό αγώνα και λίγα μόλις λεπτά πριν την ανακήρυξη του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, ο Alf Kramer -που θεωρεί το συγκεκριμένο διαγωνισμό τον πλέον απρόβλεπτο- όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών, καλώντας τον Έλληνα πρωταθλητή Τάσο Μοσχόπουλο και τον Γερμανό Cory Andreen να αποκαλύψουν τα φλιτζάνια τους την ίδια στιγμή. Με την αγωνία να κορυφώνεται, νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής ανακηρύχτηκε ο Cory Andreen (3:35) που παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από τον Τάσο Μοσχόπουλο (3:30), είχε 8 επιτυχίες σε σχέση με τα 7 φλιτζάνια του Έλληνα διαγωνιζόμενου.

World Brewers Cup

Η δεύτερη μόλις διοργάνωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού κρίθηκε ως απόλυτα επιτυχημένη, αφού το “παρών” έδωσαν 23 εθνικοί πρωταθλητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ξεδίπλωσαν τις τεχνικές του brewing. Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Αυστραλός Matt Perger ο οποίος με βαθμολογία 83.75 άφησε στη δεύτερη θέση τον Αμερικανό Andy Sprenger (83.21). Την τρίτη θέση με 81.96 πόντους κατέκτησε και πάλι ένας Έλληνας, ο “Chris from Greece”, όπως συνηθίζει να αυτοσυστήνεται στις διεθνείς διοργανώσεις. Ο λόγος για τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Latt Art, Χρήστο Λουκάκη, ο οποίος για τις ανάγκες της παρουσίασής του χρησιμοποίησε τον καφέ Mama Cata από το Boquete του Παναμά με Chemex.

 

Coffee Roasting Challenge

Αυτή τη χρονιά το event φιλοξένησε και μια εκδήλωση με τον τίτλο “Coffee Roasting Challenge”, που ουσιαστικά αποτελέσε τον προπομπό για τη θέσπιση του πρωταθλήματος, η πρώτη επίσημη διοργάνωση του οποίου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος. Στον ανεπίσημο και εκτός βαθμολογίας διαγωνισμό, συμμετείχαν καταξιωμένοι επαγγελματίες από το χώρο του καφέ ως εκπρόσωποι των Ταϊβάν, Αυστραλίας, Νορβηγίας, Γουατεμάλας και ΗΠΑ, οι οποίοι παρουσίασαν ενδιαφέροντα προγράμματα roasting, καταδεικνύοντας τη δυναμική του συγκεκριμένου τομέα. Όπως ήταν αναμενόμενο, την πρώτη θέση κατέλαβε η Νορβηγία με τον καταξιωμένο Έλληνα roaster Σίμο Χρηστίδη από τους Solberg & Hansen.

Εντυπωσίασε στο Cezve/Ibrik ο Σταύρος Λαμπρινίδης

Η θεατρικότητα βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο του World Cezve/Ibrik, που αντλεί την έμπνευσή του από την κατά τόπους παραδοσιακή κουλτούρα του καφέ. Ο Έλληνας πρωταθλητής του Cezve/Ibrik, Σταύρος Λαμπρινίδης, βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τη νίκη με 381 βαθμούς, επιλέγοντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό για τους κριτές. Στην παρουσίασή του επιχείρησε ένα ταξίδι αισθήσεων από το παρελθόν και το παρόν προς το μέλλον, με τη βοήθεια του ξηρού πάγου και της Aeropress. Ο Σταύρος Λαμπρινίδης εντυπωσίασε τους κριτές, παρά το ότι Παγκόσμιος Πρωταθλητής Cezve/Ibrik για το 2012 αναδείχτηκε ο Zoltan Kis από την Ουγγαρία (385 πόντοι). Τέλος η Βρετανή Havva Kaba σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση με 363.5 βαθμούς.

 

Τα βλέμματα όλων στην Κορέα!

Οι διοργανώσεις για την ανάδειξη των Παγκόσμιων Πρωταθλητών Latte Art και Coffee In Good Spirits, θα πραγματοποιηθούν στην έκθεση “Cafe & Bakery Show” 1-4 Νοεμβρίου στη Σεούλ. Το “παρών” θα δώσουν οι Tania Konstadinova και Σταύρος Λαμπρινίδης αντίστοιχα. Τα προγράμματά τους αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού εάν στεφθούν με επιτυχία και τους οδηγήσουν στις πρώτες πεντάδες, τότε η χώρα μας έχει σοβαρές πιθανότητες να αναδειχτεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως World’s Best Coffee Nation!

Ο SCAE Hellas ευχαριστεί τους χορηγούς της ελληνικής αποστολής

Ο SCAE Hellas ευχαριστεί όσους στήριξαν και την φετινή επιτυχημένη εθνική προσπάθεια στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Καφέ στη Βιέννη. Ειδικότερα, τους χορηγούς: έκθεση HORECA, ΤΑΛΟΥΜΗΣ Ι. & ΣΙΑ “Taf”, Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΕ-LA CIMBALI, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ με το γάλα “Εasy”, και τους υποστηρικτές MOKKA SPECIALITY COFFEE SA, EL-CAFE SA, SAMBA CAFE και ΤΡΥΠΟΣ ΧΡ. & ΣΙΑ ΟΕ “Rossetti caffe” για την παροχή πρώτων υλών και για την υποστήριξη σε τεχνικό επίπεδο.

 

Αποστολή: Θανάσης Γιαλούρης

Κείμενο: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Από το τεύχος 43 (ΙΟΥΛ-ΑΥΓ 2012) του περιοδικού Snack & Coffee