Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
The Speakeasy Bar
The Speakeasy Bar

Η Αθήνα απέκτησε το πρώτο “κρυφό” bar της και το Snack&Coffee έσπευσε να το ανακαλύψει, για να νιώσει την ατμόσφαιρα της... Ποτοαπαγόρευσης! Χαμηλός φωτισμός, jazz, soul, rhythm & blues στα ηχεία, σούπερ cocktails με αναφορές στην Ποτοαπαγόρευση συνθέτουν το σκηνικό μέσα στο The Speakeasy. Απ’ έξω πάλι υπάρχει απλά μια πόρτα, που πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να ψάξει για να τη βρει, κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό είναι το secret concept...

Από το Χαλάνδρι στην Αθήνα

Λίγο πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα, οι θαμώνες του Speakeasy στο Χαλάνδρι διάβασαν μερικά posts στο facebook, που προανήγγειλαν τη μετακόμισή του “σε νέο χώρο και άλλη γειτονιά, κρατώντας την ίδια φιλοσοφία”, δυόμιση χρόνια από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του από τον Αντώνη Φερράρα, το Σάββα Κούνουπα και τη Βιολέττα Ατίση. Το μαγαζί άνοιξε με μυστικότητα, στο κέντρο της Αθήνας, και περιμένει κάθε βράδυ μετά τις 10:00 να το ανακαλύψουν στην κυριολεξία οι πελάτες του.

Με έμπνευση από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης

Τι συνιστά, όμως, το όνομα και ο χαρακτηρισμός του συγκεκριμένου bar ως speakeasy; “Το μαγαζί ονομάστηκε έτσι, γιατί το όνομα αυτό χαρακτήριζε ακριβώς αυτό που είχαμε στο μυαλό μας”, διευκρινίζει. “Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα κλασικό bar με λίγα και καλά cocktails, μουσική επένδυση απο την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης και σε κάποιο λίγο πιο απομονωμένο σημείο. Στο Χαλάνδρι καταφέραμε να κάνουμε ένα μαγαζί που κάλυπτε σχεδόν όλα τα παραπάνω, αλλά νομίζω ότι με την κρυφή μας τοποθεσία, το πετύχαμε 100%”. Η έμπνευση ήρθε στους ιδιοκτήτες από διάφορα ταξίδια στο εξωτερικό αλλά και από τη δικιά τους ανάγκη για τη δημιουργία ενός bar που θα ξέφευγε λίγο από τα -ελληνικά, αφού στις μητροπόλεις τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά...- τετριμμένα. Και φαίνεται πως πέτυχαν αυτό που ήθελαν! “Η ανταπόκριση είναι απίστευτα καλή και ο κόσμος μοιάζει σαν να το περίμενε θα έλεγα με ανυπομονησία”, τονίζει ο κ. Φερράρας σημειώνοντας πως “ο κόσμος μαθαίνει γρήγορα και όταν κάτι είναι καλό και βασικά σέβεται τον πελάτη, τότε θα το αγκαλιάσει και θα το ακολουθήσει”.

Φιλοσοφία & ατμόσφαιρα

Αυτό που ήθελαν οι ιδιοκτήτες και για τους πελάτες και για τους ίδιους, ήταν να μπορεί να απολαύσει κανείς το ποτό του σε ένα χώρο... άλλης εποχής, απλά κατεβαίνοντας μια σκάλα και ξεφεύγοντας από το γκρίζο της πόλης και τη φασαρία, μεταφερόμενος σε ένα χώρο ρομαντικό και απλό. Συνεργάτες ως προς το αρχιτεκτονικό σχέδιο είναι οι Temp Architects, με τους οποίους ο κ. Φερράρας ξανασυνεργάστηκε στη δημιουργία του “Σπίτι” Cocktail bar, επίσης στο Χαλάνδρι.

Το cocktail menu

Το μαγαζί ειδικεύεται στα premium ποτά και τα cocktails, που συναποτελούν ένα ενδιαφέρον menu με σαφέστατες αναφορές στην περίοδο των 20s’ - δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, εξάλλου. Υπεύθυνος για ό,τι έχει δημιουργηθεί στην ξύλινη μπάρα είναι ο εμπειρότατος (έχει εργαστεί σε μερικά από τα καλύτερα bars της πόλης) bartender Γιάννης Μελιανός. “Εχουμε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουμε συνταγές της τότε εποχής με ελάχιστες διαφοροποιήσεις και πολύ λίγα cocktails του Γιάννη. Η εναρμόνιση της λίστας μας με την όλη λογική, νομίζω ότι επιτυγχάνεται και με τα κατάλληλα ποτήρια και τα υλικά”, μας εξηγεί.

 Hot Points 

Secret concept: Δεν θα βρει κανείς τη διεύθυνση ή το τηλέφωνο του μαγαζιού. Για να φτάσει εκεί πρέπει να ρωτήσει φίλους ή απλά να είναι παρατηρητικός. Η επιτυχία του βασίζεται στην εφαρμογή του secret concept.

Η διακόσμηση: Οι Temp Architects προτείνουν τις απλές γραμμές, τα σκούρα χρώματα και τα έπιπλα εποχής ως σημείο αναφοράς του μαγαζιού, ωστόσο το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι η επιβλητική μπάρα.

Target Group: Ο Αντώνης Φερράρας διευκρινίζει: “Όποιος αγαπάει την jazz (με την ευρύτερη έννοια) είναι ευπρόσδεκτος. Ιδανικά θα ήθελα να περάσουν όλοι από το μαγαζί, αλλά να μείνουν αυτοί που το αγάπησαν...”

Ταυτότητα καταστήματος

Όνομα: The Speakeasy Bar

Ίδρυση: Μάιος 2011

Εγκαίνια: Δεν θα πραγματοποιηθούν.

Χωρητικότητα μαγαζιού: 60-80 άτομα

Αριθμός εργαζομένων: 4-5 άτομα σε κάθε βάρδια

Ιδιοκτησιακό καθεστώς: Αντώνης Φερράρας, Σάββας Κούνουπας, Βιολέττα Ατίση

Σχεδιαστές/Design: Temp Architects

f/b: www.facebook.com/pages/The-Speakeasy

 Speakeasy Cocktails 

Στο μυστικό υπόγειο, ο bartender Ιωάννης Μελιανός δημιουργεί cocktails με την υπογραφή του speakeasy concept, που αποπνέουν τον αέρα της Ποτοαπαγόρευσης.

• MOSCOW MULE

• GRAPEFRUIT JULEP

Who is who: Ιωάννης Μελιανός

Το βιογραφικό του είναι πολύ πλούσιο, ωστόσο όπως και ο ίδιος μας δήλωσε, οι μεγάλοι του “σταθμοί” είναι εκείνοι που έδρασαν καταλυτικά στην how-to-make-the-perfect-cocktail φιλοσοφία του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν bars που έχουν αφήσει ιστορία όπως το Pop, το Jazz Upstairs (Bar Guru Bar) και η Αμπάριζα, καθώς και τα εστιατόρια Ratka και Μπενέτος (Πάτμος), ενώ τα τελευταία καλοκαίρια τον βρίσκουν στο νησί της Πάτμου, μεταξύ των bars Koukoumavla και Αστοιβή.

Kείμενο: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Φωτό: Δημήτρης Τσίτσος

Από το τεύχος 53 (Μάρτιος/Απρίλιος 2014) του περιοδικού Snack and Coffee.