Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Aλλαγή ηγεσίας στην ΟΕΖΕ : Νέος πρόεδρος ο Ιωάννης Γλύκος
Aλλαγή ηγεσίας στην ΟΕΖΕ : Νέος πρόεδρος ο Ιωάννης Γλύκος

Mετά τη δηλωμένη πρόθεση του κ. Μανόλη Κότσικα να αποχωρήσει από την ενεργό συνδικαλιστική δράση, η ΟΕΖΕ ανέδειξε το νέο πρόεδρό της. Στις εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου 2014, ο κ. Ιωάννης Γλύκος, πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Αθηνών, εξελέγη παμψηφεί νέος πρόεδρος, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την ΟΕΖΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα των ζαχαροπλαστών!

Ύστερα από μια μακρά περίοδο εκλογικών διαδικασιών στα πρωτοβάθμια σωματεία όλης της χώρας, μέσα από τις οποίες αναδείχτηκαν πολλά καινούργια πρόσωπα, έγιναν και οι προγραμματισμένες εκλογές για την ανάδειξη νέου Προεδρείου στην ΟΕΖΕ. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μανόλης Κότσικας, ήδη στο τελευταίο Δ.Σ. της ΟΕΖΕ (3/9/14) είχε δηλώσει την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την ενεργό συνδικαλιστική δράση και ο κλάδος ετοιμαζόταν να υποδεχτεί το νέο πρόεδρο. Οι εκλογές ορίστηκαν και έγιναν στις 22 Σεπτεμβρίου σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ, με τη συμμετοχή 68 αντιπροσώπων από τα σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας ολόκληρης της χώρας.

Η Γενική Συνέλευση

Το πρόγραμμα της ημέρας ξεκίνησε με Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, κατά την οποία εξελέγη η εφορευτική επιτροπή των εκλογών και κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους οι υποψηφιότητες για το νέο Δ.Σ. της ΟΕΖΕ. Σχηματίστηκε έτσι το (κοινό) ψηφοδέλτιο, το οποίο περιλάμβανε 30 υποψήφιους για το Δ.Σ. και 3 υποψήφιους για την ελεγκτική επιτροπή. Σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονταν οι 3 υποψήφιοι αντιπρόσωποι για τη ΓΣΕΒΕΕ. Ακολούθησε οικονομικός απολογισμός (1/5  - 31/8/ 2014), προϋπολογισμός για την ίδια περίοδο και απολογισμός δράσης της ΟΕΖΕ. Το διάλειμμα περιλάμβανε γεύμα σε αίθουσα του ξενοδοχείου και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εκλογικές διαδικασίες, παρουσία της δικαστικής αντιπροσώπου και με δύο κάλπες, αφού η ψηφοφορία αφορούσε και την εκλογή αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΒΕΕ. Η ελεγκτική επιτροπή απαρτιζόταν από τους: Στέφανο Βοδινό, Πέτρο Κουκιά και Βλάση Νικολαΐδη.

Η εκλογική διαδικασία

Μετά τη διακοπή για γεύμα, ξεκίνησε η ψηφοφορία για την ανάδειξη εκείνων που θα σηκώσουν τα επόμενα τρία χρόνια στους ώμους τους το έργο της διασφάλισης των συμφερόντων του κλάδου, σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για το σύνολο της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκλογές διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν με απόλυτη ηρεμία και σε εξαιρετικά εγκάρδια ατμόσφαιρα, με τα χαμόγελα και τα φιλικά πειράγματα να είναι ενδεικτικά της διάθεσης του κλάδου να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίσει με διορατικότητα, εφευρετικότητα και, πάνω από όλα, σύμπνοια τις σημαντικές προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον.

Ακολούθησε η καταμέτρηση, που ανέδειξε τα 20 νέα μέλη τριετούς θητείας της ΟΕΖΕ, τα οποία αργά το απόγευμα συνεδρίασαν για να προχωρήσουν στη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. Σε κλίμα απόλυτης συνενόησης, έχοντας πλήρη συνείδηση των αναγκών και των συμφερόντων του κλάδου, οι νεοεκλεγέντες ομόφωνα υπέδειξαν και επέλεξαν παμψηφεί το νέο πρόεδρό τους, τον κ. Ιωάννη Γλύκο. Κατά τον ίδιο τρόπο μάλιστα, παμψηφεί κι εν μέσω επιδοκιμασιών, πραγματοποιήθηκε και η εκλογή των υπόλοιπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με τους νεοκλεγέντες να ευχαριστούν τους συναδέλφους τους για την εμπιστοσύνη τους αλλά και για την τιμή που τους επιφύλαξαν.

Στις φωτογραφίες: 1. Οι κ.κ.: Μ. Παπαδόπουλος, Μ. Κότσικας, Ι. Γλύκος, Λ. Δημητρίου. 2. Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση της ΟΕΖΕ. 3. Ο νέος Β’ αντιπρόεδρος Ι. Τερζής. 4. Α’ αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Μ. Παπαδόπουλος από το Σωματείο Θεσσαλονίκης. 5. Ο κ. Β. Ζιώγας είναι ο νέος ταμίας της Ομοσπονδίας. 6. Ο κ. Π. Στεργίου ευχαριστεί τους συναδέλφους του που του εμπιστεύθηκαν  το ρόλο του νέου έφορου της Ομοσπονδίας.

Στόχος η τόνωση του επιχειρείν

Τόσο οι τέως πρόεδροι Κότσικας και Ασημακόπουλος όσο και το νέο προεδρείο τόνισαν την ανάγκη διατήρησης των κεκτημένων που πέτυχε η συνεπής συνδικαλιστική δράση της ΟΕΖΕ. Μίλησαν ακόμη για την ανάγκη επιστημονικής καθοδήγησης που με σοβαρότητα θα συμβάλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η οποία δοκιμάζεται σκληρά. Στόχος όλων, συμφώνησαν πως πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν συνεπέστερη παρουσία στις συνδικαλιστικές διαδικασίες αλλά και η άμεση συνάντηση με παράγοντες της Πολιτείας προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή του κλάδου στα νέα αναπτυξιακά προγράμματα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Ενθαρρυντικά ήταν και τα μηνύματα των νέων αντιπροέδρων, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ο κ. Μακάριος Παπαδόπουλος έκανε μάλιστα λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευέλικτου σχήματος και εξέφρασε την ελπίδα για νέες επιτυχίες της Ομοσπονδίας. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κ. Γιάννης Τερζής, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το Δ.Σ οφείλει να εργαστεί συστηματικά προκειμένου να συνεχίσει επάξια το έργο των προγενέστερων. Υπογράμμισε δε κι εκείνος τις βασικές προϋπόθεσεις επιτυχίας, που δεν είναι άλλες από τη συνέπεια, τη συμμετοχή και την αποφασιστικότητα.

Στις φωτογραφίες: 1. Στην κατάμεστη αίθουσα το κλίμα είναι εγκάρδιο. 2. Ο κ. Κότσικας ψηφίζει εκείνους που θα συνεχίσουν το έργο του 3. Ο κ. Γλύκος μετά την ψηφοφορία θα αναδειχθεί, παμψηφεί, πρόεδρος της Ομοσπονδίας. 4. Ο κ. Νικολάτος, λίγο πριν ψηφιστεί γενικός γραμματέας της ΟΕΖΕ. 5. Ο κ. Μπαλατσούρας από το Σωματείο Γαλακτοζαχαροπλαστών. 6. Ο κ. Παπαδόπουλος, από την Πάτρα, είναι ο νέος ειδικός γραμματέας. 7. Ο κ. Βασιλείου, από το Σωματείο Πειραιά. 8. Ο πρόεδρος του Σωματείου Κοζάνης κ. Σιδηρόπουλος. 9. Στιγμιότυπο από τις εκλογές.

Μανόλης Κότσικας: “Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να φύγω ήσυχος”

Ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησαν τα όσα είπε ο κ. Μανόλης Κότσικας πριν και μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Σε ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα και καταχειροκροτούμενος από τους συναδέλφους του, ο απερχόμενος πρόεδρος Μ. Κότσικας δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι μπορώ να φύγω ήσυχος. Η συμπεριφορά σας έδειξε ότι εκτός από συνάδελφοι είστε και φίλοι. Αυτό δείχνει πως υπάρχει το έδαφος για να σπείρετε καινούργια πράγματα. Αποχωρώντας, θέλω να σας πω πως συνδικαλιστής γίνεσαι αν θέλεις να είσαι κοινωνικό ον. Η Ομοσπονδία μας έχει έναν ενεργό κοινωνικό ρόλο που πρέπει να συνεχιστεί. Δεν πρέπει να αποκόψει τα συμφέροντά της από αυτά της κοινωνίας. Να ξέρετε ότι τόσο εγώ όσο και ο προκάτοχός μου ο Δημήτρης Ασημακόπουλος κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο να γίνει. Τώρα, ο νέος πρόεδρος και το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο έχετε στη διάθεσή σας και τα μέσα και τους πόρους για να προχωρήσετε τον κλάδο μας ένα βήμα παραπέρα. Συγχαρητήρια για την εκλογή σας και να ξέρετε ότι, αν χρειαστεί, θα είμαι στο πλευρό σας».

Ιωάννης Γλύκος: “Χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων!”

Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας Ιωάννης Γλύκος μετά την εκλογή του ανέβηκε στο βήμα για να ευχαριστήσει τους συναδέλφους του για την εμπιστοσύνη τους:

«Σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξή σας και την τιμή που μου κάνατε. Αναλαμβάνω σε μια δύσκολη στιγμή και για το λόγο αυτό θέλω να τονίσω πως ο τίτλος του προέδρου δεν έχει πραγματική ισχύ χωρίς τη βοήθεια όλων σας. Έτσι, απαραίτητη θεωρώ τη μεταξύ μας συνεργασία και βέβαια την πολύτιμη συνδρομή των παλαιότερων, όπως για παράδειγμα των κ.κ. Κότσικα και Ασημακόπουλου. Έχοντας πολλές φορές κατά το παρελθόν επιδείξει διορατικότητα, εργατικότητα και σύνεση, οι κύριοι αυτοί έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν καλά πώς να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και πως ενωμένος ο κλάδος μας μπορεί να αποφύγει τους σκοπέλους και να πετύχει πολλά. Τα θέματα που θα χρειαστεί να δούμε είναι αρκετά. Πρωταρχικό, ωστόσο, μέλημα της ΟΕΖΕ θεωρώ πως πρέπει να είναι η συνάντησή μας με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, προκειμένου να συζητήσουμε για την απόλυτη ανάγκη τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Σας ευχαριστώ όλους και ελπίζω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας».

Δημήτρης Ασημακόπουλος: “Τα δεδομένα για τον κλάδο μας αλλάζουν ραγδαία”

Ο τ. πρόεδρος της ΟΕΖΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος έδωσε το παρών στη Συνέλευση, δείχνοντας ότι πάντα βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων του. Στο χαιρετισμό που τους απηύθηνε, ευχαρίστησε τον κ. Μ. Κότσικα για την 25ετή στήριξή του προς την Ομοσπονδία και τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, τα τελευταία αυτά 25 χρόνια, η Ομοσπονδία στήριξε το επιχειρείν του κλάδου με διάφορους τρόπους: με παρεμβάσεις στην εκάστοτε κυβέρνηση, που είχαν ως στόχο θεσμικές και οικονομικές μεταβολές, με την υπεράσπιση του κλάδου σε μια σειρά επιμέρους θεμάτων όπως για παράδειγμα το ζήτημα των δημοτικών φόρων, το ΦΠΑ 13% κ.ά. Η νέα περίοδος ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική. Δεν αρκούν τα μέτρα και ο  συνδικαλισμός. Χρειάζονται και παρεμβάσεις καθοδήγησης στο επιχειρείν, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα. Πρόκειται για ένα στοίχημα δύσκολο αλλά ζωτικής σημασίας, καθώς όλοι χρειαζόμαστε καθοδήγηση, με τρόπο βέβαια επιστημονικό και συγκροτημένο. Αυτό θεωρώ πως πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα του νέου Δ.Σ. Και κάτι τελευταίο: πρέπει το Δ.Σ. να καταβάλει προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει και τα οικονομικά κεκτημένα και τα ταμειακά αποθέματα της Ομοσπονδίας. Τόσο εγώ, όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος, θα είμαστε κοντά σας, όποτε χρειαστεί».

Η πλήρης σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΖΕ έχει ως εξής:

> Πρόεδρος: Ιωάννης Γλύκος (Σωμ. Αθήνας)

> Α’ Αντιπρόεδρος: Μακάριος (Μάριος) Παπαδόπουλος (Σωματείο Θεσσαλονίκης)

> Β’ Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Τερζής (Σωματείο Τρίπολης)

> Γενικός Γραμματέας: Κώστας  Νικολάτος (Σωματείο Αθήνας)

> Β’ Γραμματέας (Ειδικός): Μιλτιάδης Παπαδόπουλος (Σωμ. Πάτρας) 

> Ταμίας: Βασίλης Ζιώγας (Σωματείο Αθήνας)

> Έφορος: Παναγιώτης Στεργίου (Ένωση Βιοτεχνών Ζαχ/στών)

Παράλληλα, εξελέγησαν και οι αντιπρόσωποι της ΟΕΖΕ στη ΓΣΕΒΕΕ: Ιωάννης Γλύκος και Βασίλειος Ζιώγας

Ρεπορτάζ: Λία Παπαναστασίου, Δήμητρα Αρβανιτάκη

Από το τεύχος 110 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.