Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Βενέτης 1948
Βενέτης 1948

Το ιστορικό κτίριο του ΝΕΟΝ στην Ομόνοια παίρνει ξανά χρώμα και ζωή χάρη στον πολυχώρο γεύσεων «ΒΕΝΕΤΗΣ 1948», που πήρε την ονομασία του από την ημερομηνία ίδρυσης της ομώνυμης εταιρείας, και περιλαμβάνει ένα ολοκαίνουριο concept που καλύπτει πλήρως τον τομέα «ψωμί, γλυκό, καφές, φαγητό»! Στοιχεία από το παρελθόν δένουν αρμονικά με το σήμερα, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σε ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία της Ευρώπης.

Στο ισόγειο του ξενοδοχείου Κάρλτον στην πλατεία Ομονοίας άνοιξε το 1920 το καφενείο ΝΕΟΝ και από τότε έγινε ένα από τα εμβληματικά στοιχεία της περιοχής με ιδρυτές του τους Περικλή Γκόσιο και Γιάννη Δούκα. Αρχικά ονομάστηκε «ΝΕΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ» όμως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή καθιερώθηκε ως ΝΕΟΝ, προφανώς για να μη θυμίζει στους Αθηναίους την εθνική περιπέτεια. Για πολλές δεκαετίες ο συγκεκριμένος χώρος υπήρξε σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης, καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος.

Ο εσωτερικός διάκοσμος και η επίπλωσή του θύμιζαν αντίκα εποχής. Αρώματα εκλεκτού καφέ αλλά και μπακλαβά, γαλακτομπούρεκου, μυρωδάτου ρυζόγαλου και φίνας δροσερής κρέμας γέμιζαν την ατμόσφαιρα. Καθώς οι δεκαετίες προχωρούσαν, άλλαζε και η μορφή της πλατείας μέχρι να φτάσουμε στις μέρες μας όπου η Ομόνοια αντικατοπτρίζει την οικονομική και κοινωνική παρακμή του κέντρου της Αθήνας.

Στρατηγική κίνηση

Αυτήν την εικόνα έρχεται πλέον να αντιστρέψει το νέο κατάστημα ΒΕΝΕΤΗ 1948. Η εταιρεία προχώρησε στην ανάπλαση του ιστορικού κτιρίου που καταλαμβάνει χώρο 1.200 τ.μ., με μία επένδυση κόστους 3 εκατ. ευρώ, στα πλαίσια μίας ευρύτερης προσπάθειας να ξαναδώσει πνοή στην ιστορική πλατεία και να αναζωπυρώσει την επιχειρηματική κίνηση στην περιοχή. Η στρατηγική σημασία του εν λόγω σημείου και οι προδιαγραφές του, έδωσαν τη δυνατότητα στην εταιρεία να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία της Ευρώπης. Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες του καταναλωτή όπως διαμορφώνονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, μετέτρεψε – με τα ΒΕΝΕΤΗ FOOD HALL το 2010- τα αρτοποιεία σε καφέ για το πρωί και μετά τις 12:00, σε εστιατόρια με μικρογεύματα.

To νέο concept ΒΕΝΕΤΗ 1948 διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ΒΕΝΕΤΗ FOOD HALL, τα οποία περιλαμβάνουν πολυχώρους γεύσεων με ολοκληρωμένες προτάσεις, που καλύπτουν τις ανάγκες του καταναλωτή όλη την ημέρα, όπως: πλήρες πρωινό, πλούσιες ποικιλίες καφέ, επώνυμα γλυκά και σπιτικό φαγητό. Επιπροσθέτως έχει ως κύρια χαρακτηριστικά το ψήσιμο αρτοσκευασμάτων σε ανοικτούς ξυλόφουρνους και μεγάλη γκάμα προϊόντων αρτοποιίας.

Στις φωτογραφίες: 1. Η γωνιά με τους χυμούς και τα smoothies φρούτων. 2. Πολύ μεγάλη ποικιλία ψωμιών και σφολιατοειδών.

Αστείρευτη ποικιλία

Η ΒΕΝΕΤΗΣ παραμένει σταθερή στη βασική της αρχή, που είναι η αρτοποιία, έχει δημιουργήσει όμως νέες κατηγορίες προϊόντων όπως η gelateria, η chocolaterie, τα ροφήματα, το φαγητό, οι χυμοί και τα smoothies. Στο ΒΕΝΕΤΗ 1948 ζωντανεύει ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος με στόχο τη δημιουργία κορυφαίων άρτων, πεϊνιρλί και αυθεντικής ιταλικής πίτσας. Καταρτισμένοι αρτοποιοί ψήνουν καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία ψωμιών, από κάθε περιοχή της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως χωριάτικα-ελληνικά, μοναστηριακά βυζαντινά, γενοβέζικα, pavè και βιεννέζικα. Τα ΒΕΝΕΤΗ 1948 προσφέρουν επίσης μια σειρά από αρτοτεχνήματα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην κατηγορία των σάντουιτς, τα οποία, με φρέσκα, αγνά υλικά και κορυφαίας ποιότητας ζύμες, προσφέρουν ένα υψηλής διατροφικής αξίας γεύμα για κάθε στιγμή της ημέρας. Eπιπλέον, Έλληνες σεφ, με επικεφαλής τον Γιάννη Τζελέπη, δημιουργούν μια ποικιλία από πιάτα ημέρας, με βάση συνταγές της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Τα ΒΕΝΕΤΗ 1948 περιλαμβάνουν κορυφαίες δημιουργίες patisserie με την ιταλική υπογραφή CRISTIANO V καθώς και τούρτες, παρφέ, μακαρόν, τάρτες και δημιουργίες από αυθεντική, βελγική σοκολάτα. Ειδικά στο ΒΕΝΕΤΗ 1948 με στόχο να διατηρηθεί το άρωμα του ιστορικού καφέ-ζαχαροπλαστείου, προσφέρονται μια σειρά από ελληνικά παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως λουκουμάδες, μπακλαβάδες, γαλακτομπούρεκο, καταΐφι, γιαούρτι με μέλι και καρύδια, ρυζόγαλο και κρέμες.

Εκλεκτές ποικιλίες καφέ, ζεστά και δροσερά ροφήματα αλλά και εννέα διαφορετικές προτάσεις για πρωινό, ανοίγουν απολαυστικά τη μέρα του καταναλωτή.

Κύρια τάση σήμερα είναι η κατανάλωση ενός γεύματος τις βραδινές ώρες και η κατανάλωση κάποιου γρήγορου γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το νέο κατάστημα στην Ομόνοια, παρέχει μεγάλη ποικιλία από γρήγορα γεύματα που στηρίζονται στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής, με αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά καθώς και τα SMOOTHIES (μείγματα φρούτων όπου σε ορισμένα από αυτά προστίθεται και γάλα και γιαούρτι) που παρουσιάζονται πρώτη φορά στο Green Bar!

Στις φωτογραφίες: 3. Ο καφές έχει το δικό του πόστο στο κατάστημα! 4. Η πίτσα μόλις κατασκευάστηκε και τοποθετείται στην ειδική βιτρίνα!

Πολυχώρος γεύσεων και πολιτισμού

Το νέο ΒΕΝΕΤΗ 1948 αποτελεί έναν πολυχώρο γεύσεων αλλά και πολιτισμού καθώς στο χώρο του μεσοπατώματος αλλά και στο υπόλοιπο κατάστημα, θα φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, με πρώτη την έκθεση «ΑΘΗΝΑ 1865-1970» από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη με θέμα την ιστορία της πλατείας και του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Διακόσμηση με σεβασμό στην ιστορία

H εσωτερική διακόσμηση του κτιρίου έγινε με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και στην ιστορία του, ενώ δεν υπήρξε καμία τροποποίηση στην όψη και στα εσωτερικά χαρακτηριστικά του (οροφή, τεχνοτροπία κεντρικών υποστυλωμάτων, κιγκλιδώματα). Αναδεικνύεται η ιστορία του κτιρίου χάρη στην επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων και υλικών ενώ ο φωτισμός δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα και επικεντρώνεται στο προϊόν χωρίς να ενοχλεί τον υπόλοιπο χώρο. Τον εξοπλισμό του χώρου πώλησης ανέλαβε η Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ. Oι τελευταίας τεχνολογίας βιτρίνες «semifreddo» της εταιρείας, αναδεικνύουν τη γκάμα των προϊόντων και εναρμονίζονται με τον όλο χώρο.

 INFO: 

Υπεύθυνος καταστήματος: Λ. Μάρτος

Διεύθυνση: Πλατεία Ομονοίας

 

Κείμενο: Τάκης Κορμπάκης

Φωτό: Δημήτρης Κολιός 

Από το τεύχος 106 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.