Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Δημήτρης Πετρινιώτης, ο αρτοποιός πρέπει να δείξει στους κρατούντες τη δύναμή του
Δημήτρης Πετρινιώτης, ο αρτοποιός πρέπει να δείξει στους κρατούντες τη δύναμή του

Επί 12 συναπτά έτη, ο Δημήτρης Πετρινιώτης υπηρετεί τον κλάδο της βιοτεχνικής αρτοποιίας από τη θέση του προέδρου του Σωματείου Αρτοποιών Καρδίτσας. Σε μία δύσκολη στιγμή για την τάξη, μας μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματίας στην περιοχή καθώς και για το μέλλον της αρτοποιίας. Παράλληλα, περνά το δικό του μήνυμα για ακόμα μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών με στόχο τη συσπείρωση του κλάδου απέναντι στα κοινά προβλήματα.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την αρτοποιία και δη με το συνδικαλισμό;

Σε επαφή με το επάγγελμα, με έφερε ο γαμπρός μου. Ήταν εκείνος στον οποίο δούλεψα δίπλα του και έμαθα τα μυστικά του αρτοποιού. Όσο για το «μικρόβιο» του συνδικαλισμού ήταν κάτι το οποίο είχα από μικρός, ακόμα και από τα μαθητικά μου χρόνια (συνδικαλισμός στο σχολείο). Ο άνθρωπος που με παρακίνησε ήταν ο πατέρας μου. Μυλεργάτης με έντονη δραστηριότητα στα κοινά, ήταν το πρόσωπο που με έμαθε να ασχολούμαι με τα του κλάδου μου, με τρόπο ενεργό και ουσιαστικό.

Πότε μπήκατε στο Σωματείο Αρτοποιών Καρδίτσας; Αναφέρετέ μας ορισμένες από τις κινήσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας σας.

Είμαι μέλος του Σωματείου από το 1993 ενώ τα τελευταία 12 χρόνια προσφέρω τις υπηρεσίες μου από τη θέση του Προέδρου. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε προχωρήσει σε διάφορες δράσεις με βασικότερες: τη διοργάνωση γιορτής ψωμιού (επί μία πενταετία κάθε Οκτώβριο) όπου δίναμε την ευκαιρία σε μικρούς μαθητές και στους πολίτες της Καρδίτσας να γνωρίσουν από κοντά την παραγωγική διαδικασία για την παρασκευή άρτου και αρτοσκευασμάτων. Επιπλέον, κατά καιρούς, διοργανώναμε εκπαιδευτικά σεμινάρια για την περαιτέρω επιμόρφωση των επαγγελματιών ενώ καίριες ήταν και οι παρεμβάσεις μας και οι πιέσεις που ασκήσαμε στον Υπ. Ανάπτυξης κ. Σιούφα (λόγω εντοπιότητας) με αφορμή νομοσχέδια που αφορούσαν τον κλάδο. Επίσης στα θετικά μας, συγκαταλέγω τη συμβολή μας στη διακοπή λειτουργίας του bake off σε μεγάλα καταστήματα λόγω του ότι δεν πληρούσαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις (μέσω καταγγελιών και δημοσιεύσεων σε τοπικά ΜΜΕ).

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην τοπική κοινωνία;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρώ ότι είναι η ασυδοσία που κυριαρχεί στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, αρχίζει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις η διανομή άρτου και αρτοσκευασμάτων «κατ’ οίκον» την οποία και καταγγέλουμε κάθε φορά. Επίσης, λειτουργούν πρατήρια άρτου που πωλούν ασυσκεύαστο ψωμί, ψήνουν τυρόπιτες και καμία ελεγκτική υπηρεσία δεν επεμβαίνει για να επιβάλει τη νομιμότητα. Και όλα αυτά, παρότι διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς της πόλης. Τέλος, υπάρχουν και κάποιες άσχημες νοοτροπίες ορισμένων συναδέλφων, τις οποίες προσπαθούμε (και πρέπει) να ξεπεράσουμε προς όφελος όλων μας...

Πώς βιώνετε την οικονομική κρίση αυτήν την περίοδο;

Η αλήθεια είναι ότι βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Πελάτες εικοσαετίας έρχονται στα μαγαζιά μας και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις. Ο καταναλωτής πλέον αγοράζει μόνο ψωμί και όχι τα υπόλοιπα προϊόντα του «φούρνου της γειτονιάς». Σε συνδυασμό μάλιστα με την μεγάλη αύξηση όλων των λειτουργικών εξόδων που έχει ένα αρτοποιείο (ΦΠΑ, ΔΕΗ, πετρέλαιο, αύξηση τιμών στα άλευρα, κλπ) καθώς και του ότι οι χορηγίες προς το Σωματείο αποτελούν πλέον παρελθόν, κάνουν την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη έως οριακή, για πολλούς από τους συναδέλφους.

Ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσει η Ομοσπονδία Αρτοποιών κατά τη γνώμη σας;

Μέχρι σήμερα, θα έλεγα ότι το ανώτερο συνδικαλιστικό μας όργανο, η ΟΑΕ, έχει πάει αρκετά καλά στις κινήσεις της. Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για πιο δυναμικές ενέργειες, διότι η βιοτεχνική αρτοποιία βαδίζει σε «τεντωμένο σχοινί». Πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι και να δείξουμε στους κρατούντες τη δύναμη και τη φωνή του. Μπορούμε και επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά να δημιουργούμε περισσότερο «ντόρο» αναφορικά με το δίκαιο των αιτημάτων μας, έτσι ώστε κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η επίθεση που δεχόμαστε.

Who is who

Ο κ. Δημήτρης Πετρινιώτης γεννήθηκε το 1962 στην πόλη της Καρδίτσας όπου και μεγάλωσε. Παντρεμένος με τη Ματίνα Πλατογιάννη (νοσηλεύτρια) και πατέρας δύο παιδιών: του Βαγγέλη (21 ετών), ο οποίος σπουδάζει μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία και την Κωνσταντίνα (19 ετών), με τις ίδιες σπουδές. Από το 1992 διατηρεί οικογενειακή επιχείρηση (αρτοζαχαροπλαστείο) στην Καρδίτσα, στην οποία εργάζεται με τον αδερφό του Θωμά. Η ενεργότατη ανάμειξή του στα συνδικαλιστικά δρώμενα του επαγγέλματός του πιστοποιείται από το γεγονός ότι τα τελευταία 12 χρόνια είναι πρόεδρος στο Σωματείο Αρτοποιών Καρδίτσας.

 

Συνέντευξη: Τάκης Κορμπάκης

Από το τεύχος 98 (ΣΕΠ-ΟΚΤ 2012) του περιοδικού Α-Ζ