Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
ΙΒΑ, το επίκεντρο της παγκόσμιας Αρτοποιίας
ΙΒΑ, το επίκεντρο της παγκόσμιας Αρτοποιίας

Με μια σαφέστατη στροφή προς τον βιοτέχνη αρτοποιό ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη έκθεση για την Αρτοποιία, η ΙΒΑ στο Μόναχο. Περισσότεροι από 70.000 επισκέπτες από 177 χώρες την επισκέφθηκαν για να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και τις αναδυόμενες τάσεις!

Η ΙΒΑ 2012 πέρασε στην ιστορία αφού πρώτα για 6 μέρες (16-21 Σπετεμβρίου) μονοπώλησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αρτοποιίας. Αρτοποιοί, Ζαχαροπλάστες, caterers και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων του επισιτιστικού κλάδου είδαν από κοντά όλα όσα η παγκόσμια προμηθευτική αγορά έχει να προσφέρει. Σε 12 υπερσύγχρονα Halls, στο μοναδικό εκθεσιακό κέντρο του Μονάχου, συγκεντρώθηκαν 1.255 εκθέτες από 58 χώρες, μεταξύ τους και 6 ελληνικές επιχειρήσεις και υποδέχθηκαν 70.000 επαγγελματίες που προέρχονταν από 177 χώρες! Όλοι άδραξαν την ευκαιρία, η οποία παρουσιάζεται μία φορά στα τρία χρόνια, να έχουν μια πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για την αγορά. Πουθενά αλλού άλλωστε δεν μπορεί κανείς να βρει τόσο ευρεία ποικιλία διαφορετικών επιχειρήσεων συγκεντρωμένων σε ένα σημείο.

Πρωταγωνιστής των εξελίξεων

“Η επιτυχία της έκθεσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία” μας δήλωσε ο κ. Peter Becker, Πρόεδρος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Αρτοποιών και πρόεδρος της UIB. “Η ΙΒΑ διαδραματίζει έναν τόσο ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία τάσεων όσο καμία άλλη έκθεση στον κλάδο, είναι στην κυριολεξία ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων” συνέχισε ο κ. Becker για να καταλήξει: “Παρά το γεγονός πως ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση, η πληρότητα και η ευρύτητα της ποικιλίας των προσφερόμενων προϊόντων ήταν πάρα πολύ μεγάλη».

Στροφή στον βιοτέχνη αρτοποιό

Κοινή διαπίστωση όλων όσοι επισκέφθηκαν την ΙΒΑ είναι η σαφέστατη στροφή της πλειοψηφίας των εκθετών προς τον βιοτέχνη αρτοποιό. Οι θηριώδεις γραμμές βιομηχανικής παραγωγής απουσίαζαν ενώ νέα θέματα έκαναν την εμφάνισή τους όπως η αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, η συσκευασία και ο καφές, ζητήματα των οποίων η σημασία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Συνένωση των Παγκόσμιων Ομοσπονδιών Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών!

Σε μια ιστορική συνεδρίαση των προεδρείων της UIB (διεθνούς ενώσεως αρτοποιών και αρτο-ζαχαροπλαστών) και της UIPCG (διεθνούς ενώσεως ζαχαροπλαστών, κατασκευαστών ζύμης και παγωτού) το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου, στα πλάσια του ΙΒΑ Summit, αποφασίσθηκε η συνένωση των δύο Παγκόσμιων Οργανώσεων. Συγκεκριμένα δρομολογήθηκε η συγχώνευση των UIB/UIPCG μετά από τη διάλυση των δύο υπαρχουσών ενώσεων από την 1η Ιουλίου 2013, σε μια νέα ένωση με το όνομα UIBC (Διεθνής Ένωση Αρτοποιών-Ζαχαροπλαστών). Ο πρόεδρος της UIB κ. Peter Becker δήλωσε σχετικά: «Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που διαρκώς μεταλλάσεται η συνένωση των δυνάμεων των επαγγελματιών είναι απαραίτητη ώστε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αρτοποιοί και Ζαχαροπλάστες μπορεί να είναι δύο διαφορετικά επαγγέλματα αλλά έχουν τόσα κοινά μεταξύ τους που τίποτε πλέον δεν τους εμποδίζει να ανήκουν στην ίδια Διεθνή Ένωση αν θέλουν να προασπίσουν αποτελεσματικότερα τα συμφέροντά τους!» Στις εργασίες της συνόδου της UIB το παρών έδωσαν οι Πρόεδροι των εθνικών ομοσπονδιών μελών της από Ελλάδα, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, τη Σουηδία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Βραζιλία, Κίνα, Ιράν, Μεξικό, Αλγερία, Μαρόκο, Αυστραλία, Κάτω Χώρες, Νέα Ζηλανδία, Ταϊβάν και ΗΠΑ. Τη Σύνοδο τίμησε με την παρουσία του ο Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την καταναλωτική παραγωγή κ. John Dalli ο οποίος και βραβεύτηκε για τις θέσεις του και τη δράση του προς όφελος των Αρτοποιών της Ευρώπης.

Εντυπωσιακά τα περίπτερα των Ελλήνων εκθετών!

Ακόμη και αυτήν την δύσκολη οικονομικά εποχή για τη χώρα μας υπάρχουν θαραλέοι έλληνες επιχειρηματίες που επενδύουν στην εξωστρέφεια και δεν φοβούνται να αντιπαραθέσουν τα προϊόντα τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. 6 από αυτούς πήραν την μεγάλη απόφαση να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη στον κόσμο έκθεση Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής που δεν έιναι άλλη από την ΙΒΑ και φαίνεται πως οι κόποι και οι προσπάθειές τους θα ανταμοιφθούν στο άμεσο μέλλον, αν κρίνουμε από το γεγονός πως σε κάθε στιγμή τα περίπτερά τους ήταν γεμάτα από επαγγελματίες από κάθε γωνιά του πλανήτη! Με άρτια εμφανισιακά περίπτερα, οι ελληνικές συμμετοχές δεν είχαν απολύτως τίποτε να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα των παγκόσμιων κολοσσών. Οι 6 ελληνικές εταιρείες ήταν οι εξής: ΛΑΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΠΕ, ΓΚΑΤΖΕΛΑΚΗΣ Κ. & ΥΙΟΙ ΑΕ, ΚΑΡΔΑΣΗΣ Μ & Ε ΕΠΕ, SUGART ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘ., ΕΛΙΝ ΑΕ, GREEK PAK - ΖΟΥΡΤΟΥΜΙΔΗΣ ΚΥΡ.

Μιλώντας με τους υπευθύνους των ελληνικών περιπτέρων διακρίναμε την αισιοδοξία τους ότι οι εκατοντάδες επαφές που είχαν κατά τη διάρκεια της ΙΒΑ θα μετουσιωθούν σε πωλήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ελπίζουμε στο μέλλον να δούμε περισσότερες ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου να τολμούν να βγουν έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Εδώ, βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε πως κάθε προσπάθεια βασίζεται σε ίδια κεφάλαια των εταιρειών αφού το κράτος παραμένει απών...

1. Η κα. Αθηνά Λάππα στο περίπτερο της ΛΑΠΠΑΣ Ι. ΕΠΕ “CLIVANEX”, 2. Στο περίπτερο της ΚΑΡΔΑΣΗΣ ΕΠΕ, η κ. Ιωάννα Καρδάση, οι κκ. Μάκης και Μανόλης Καρδάσης, και η Φ. Χριστιανού, 3. Στην SUGART, o κ. Θανάσης Σαλαγιάννης με τα παιδιά του, Στεφανία και Δημήτρη, 4. Ο κ. Κων/νος Γκατζελάκης και ο γιος του Βαγγέλης στο περίπτερό τους, 5. Από αριστερά, ο κ. Ν. Κοκκώνης και ο κ. Κ. Ζουρτουμίδης στο περίπτερo της Greek Pak, 6. Ο κ. Φώτης Χιότογλου στο περίπτερο της ELIN ΑΕ.

 

Αποστολή: Θανάσης Γιαλούρης, Θανάσης Παναγούλιας, Ειρήνη Κουργιαντάκη

Από το τεύχος 98 (ΣΕΠ-ΟΚΤ 2012) του περιοδικού Α-Ζ