Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Ψωμιά για extra ενέργεια!
Ψωμιά για extra ενέργεια!

Η τάση των λειτουργικών τροφίμων δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον χώρο της αρτοποιίας, καθώς υπάρχουν άπειρες προτάσεις όπως ψωμί με ω3, ψωμί με περισσότερες φυτικές ίνες κ.λπ. Εκτός από την πληθώρα εμπλουτισμένων με χρήσιμα συστατικά ή εξειδικευμένων Α’ υλών που συναντώνται στην προμηθευτική αγορά, για την παρασκευή ψωμιού με extra ενέργεια, υπάρχει και η λύση ο αρτοποιός να παρασκευάσει τα πάντα από το μηδέν! Πώς; Στη φύση ανέκαθεν υπήρχαν τα superfoods ή αλλιώς τρόφιμα με... σούπερ ιδιότητες που προσφέρουν περισσότερη ενέργεια, βιταμίνες, πρωτεΐνες και γενικότερα χρήσιμα συστατικά. Η αρτοποιός Ελένη Καμάρδα διαλέγει τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες συστατικών (ξηρούς καρπούς, μούσλι, όσπρια και σπόρους λιναριού και chia) και δημιουργεί με αυτά ψωμιά για extra ενέργεια και ταυτόχρονα με γεύση – εμφάνιση που θα κάνουν αίσθηση. Για τέλεια αποτελέσματα, καλό είναι λάβετε υπόψη σας τα εξής:

 01  Διαλέξτε προσεκτικά τα όσπρια που θα χρησιμοποιήσετε, όπως ακριβώς θα τα επιλέγατε για να τα μαγειρέψετε! Απομακρύνετε χαλασμένους σπόρους και σκουπιδάκια και στη συνέχεια βράστε τα καλά.

 02  Το μούσλι με σοκολάτα σε γενικές γραμμές δεν θέλει ιδιαίτερους χειρισμούς, δεν παύει όμως να αποτελεί μία ακόμα πρώτη ύλη. Το σημαντικότερο είναι να παραμένει σε χώρο ξηρό και σκοτεινό, ώστε να παραμένουν αναλλοίωτα τα θρεπτικά στοιχεία και οι βιταμίνες που περιέχει.

 03  Η χρήση ξηρών καρπών δεν είναι άγνωστη στον αρτοποιό. Ό,τι ισχύει στην ζαχαροπλαστική αλεύρου για τη χρήση των ξηρών καρπών, ισχύει και στην αρτοποίηση, που σημαίνει προσοχή στην ποιότητα και στον τρόπο συντήρησή τους.

 04  Οι σπόροι chia, λιναριού και φαγόπυρου έχουν μπει δυναμικά στην αρτοποίηση το τελευταίο διάστημα και εκτός από τη συμμετοχή τους σε χωρίς γλουτένη αρτοσκευάσματα, η σύστασή τους μετατρέπει κάθε ψωμί σε μια απίστευτα δυνατή και πλήρη ενεργειακή τροφή.

Προτεινόμενες συνταγές

Η συνεργάτης μας Ελένη Καμάρδα ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, παρουσιάζει τέσσερα ψωμιά για extra ενέργεια. Με όσπρια, με μούσλι, με ξηρούς καρπούς και με σπόρους εναλλακτικών δημητριακών (chia, λιναρόσπορο & φαγόπυρο), συνδυάζουν θρεπτική αξία και εμφάνιση που θα τα κάνουν... best sellers! 

Με όσπρια

Με μούσλι σοκολάτας

Με ξηρούς καρπούς

Με φαγόπυρο, τσία & λινάρι

Επιμέλεια: Ελένη Μανίκα, Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 106 (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2014) του περιοδικού Α-Ζ.