Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Ψύξη Κατάψυξη, το αύριο της αρτοποιίας, σήμερα
Ψύξη Κατάψυξη, το αύριο της αρτοποιίας, σήμερα

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα πλεονεκτήματα της ψυκτικής αλυσίδας βρίσκουν άριστη εφαρμογή στην αρτοποιία. Ας δούμε τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την ψύξη – κατάψυξη, καθώς και τις πιο σύγχρονες προτάσεις της αγοράς. Οι εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει από την εποχή του... πάγου μέχρι σήμερα είναι σίγουρα αναρίθμητες, αν όμως, θέλουμε να μιλήσουμε για το κεφάλαιο ψύξη στη σύγχρονη αρτοποιία, τότε δεν έχουμε παρά να εστιάσουμε στα παρακάτω:

Κλιματικός έλεγχος- βαθεία κατάψυξη: Σήμερα και σίγουρα και στο μέλλον, είναι οι καινοτομίες της ψυκτικής αλυσίδας. Η τεχνολογία του ψύχους είναι η καινοτομία για όλη την παραγωγική διαδικασία: κλιματισμός, ελεγχόμενη ωρίμανση, blast chilling και βαθεία κατάψυξη.

Μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιοπιστία: Τα μηχανήματα που προορίζονται για την αρτοποιία διαθέτουν χαρακτηριστικά τα οποία μειώνουν τις πιθανότητες επιμόλυνσης και παράλληλα είναι πιο αξιόπιστα από ποτέ χάρη στην εφαρμογή των πιο προηγμένων τεχνολογιών.

Ψύξη... Online: Σε μια εποχή όπου όλα ελέγχονται εξ αποστάσεως, η δυνατότητα χειρισμού μέσω κεντρικού συστήματος, υπολογιστή ή ακόμα και κινητού τηλεφώνου δε θα μπορούσε να λείπει από τα σύγχρονα μηχανήματα ψύξης.

Ενεργειακή οικονομία: Τα νέας τεχνολογίας μηχανήματα είναι κατασκευασμένα μεταξύ άλλων με γνώμονα την οικονομία στην ενέργεια, κάνοντας έτσι την ψύξη πιο φιλική προς την τσέπη του επαγγελματία αλλά και το περιβάλλον.

Εξειδικευμένες λύσεις: Κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κατασκευή ψυκτικών μηχανημάτων διαθέτει τις δικές της καινοτομίες σχετικά με την ψύξη διαφορετικών προϊόντων στοχεύοντας στην απόλυτη εξυπηρέτηση των πελατών της.

«Ναι» στα κατεψυγμένα προϊόντα, αλλά με προσοχή και συνέπεια!

Εκτός από τη δυνατότητα να παρασκευάσετε εσείς οι ίδιοι τα δικά σας κατεψυγμένα προϊόντα, υπάρχει πάντα και η πλήρως ενημερωμένη προμηθευτική αγορά. Η επιλογή κατεψυγμένων προϊόντων από εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου δεν σημαίνει εγκατάλειψη ή ακόμα χειρότερα, απαξίωση της παράδοσης αλλά πλήρης αξιοποίηση της τεχνολογίας. Αν μάλιστα, οι επιλογές σας γίνονται συνειδητά με γνώμονα την ποιότητα και ταυτόχρονα τις προσαρμόζετε με βάση την εμπειρία σας και τις ανάγκες της πελατείας σας, τότε τα κατεψυγμένα προϊόντα μπορούν να γίνουν πολύτιμοι βοηθοί στην καθημερινή σας εργασία. Βέβαια αυτά που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι τα εξής:

Στην περίπτωση της χρήσης κατεψυγμένου ψωμιού για ψήσιμο στο κατάστημα κάθε προϊόν είναι καλό, είτε άψητο είτε προψημένο, εφόσον προέρχεται από εξειδικευμένη εταιρεία του χώρου που πληροί απόλυτα τις σχετικές προδιαγραφές. Ωστόσο, καλό είναι να προτιμώνται τα προψημένα προϊόντα που διασφαλίζουν καλύτερη διατήρηση των χαρακτηριστικών που συνδέονται με τη σωστή ωρίμανση καθώς με το ψήσιμο αποφεύγεται η μείωση ή ο διασκορπισμός των ενζύμων. Αντίθετα, ένα άψητο κατεψυγμένο προϊόν πρέπει να ρυθμιστεί με βελτιωτικά για να διατηρηθεί σταθερό το επίπεδο ωρίμανσης. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται οι βασικές οδηγίες που κάθε προμηθευτής παρέχει για το προϊόν του, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να εξατομικεύεται η κάθε συνταγή με την προσωπική έμπνευση και εμπειρία, κάτι που δίνει πρόσθετη αξία και τη δυνατότητα της διαφοροποίησης.

ALFA FROST AE

H εταιρεία ALFA FROST συνεχίζει να επενδύει σε νέες συνεργασίες και παρουσιάζει στην επαγγελματική αγορά τους πορτογαλικούς καταψύκτες Tensai. Το συγκεκριμένο πορτογαλικό εργοστάσιο διαθέτει μία πλήρη γκάμα συσκευών ψύξης ικανές να καλύψουν όλες τις ανάγκες του Έλληνα επαγγελματία και παρουσιάζει καταψύκτες ιδανικούς ακόμα και για μικρούς χώρους. Η σειρά HC/70 με διαστάσεις 43x62x86 εκ. και χρωματισμούς που συναρπάζουν (χρώματα όπως πορτοκαλί, μπλε, κόκκινο, λευκό, κ.ά.) έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την οικονομία στην κατανάλωση, τη στιβαρή κατασκευή και την αξιοπιστία, καθιστώντας τη σειρά σίγουρη επιλογή για το σύγχρονο επαγγελματία του κλάδου της αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής. Για πληροφορίες τηλ.: 210 5575430

 

ELECTROLUX ΕΛΛΑΣ ΑΕ – Professional

Οι ψυγειοκαταψύκτες της εταιρείας ανήκουν στην ενεργειακή κλάση απόδοσης 7, έχουν σύστημα Optiflow, για ομοιόμορφη ψύξη και άριστη συντήρηση διαρκείας καθώς και σύστημα Frost Watch Control, για αυτόματη απόψυξη, μόνο όταν χρειάζεται και όχι με χρονοδιακόπτες όπως σε άλλα της αγοράς. Με πρωτοποριακό ψηφιακό πίνακα χειρισμού, αδιάβροχη προστασία νερού, δείκτη IPX5, εσωτερικό φωτισμό LED, για ελάχιστη κατανάλωση. Στρογγυλεμένες γωνίες και πλήρως αφαιρούμενα εσωτερικά στοιχεία για μέγιστη υγιεινή και καθαριότητα. Καθαρές οπτικές ενδείξεις, ορατές από απόσταση και γωνίες. Δέχεται ταψιά αρτοποιίας και ζαχ/κής 60x40. Για πληροφορίες τηλ.: 2310 561880-889

 

GINOX AEBE

Τα ψυγεία θάλαμοι της εταιρείας GΙΝΟΧ ΑΕΒΕ για αποθήκευση προϊόντων ζαχαροπλαστικής, είναι οι ιδανικές συσκευές για τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας των προϊόντων ζαχαροπλαστικής. Υπάρχουν διαθέσιμα μοντέλα συντήρησης (-2°/+5°C) και κατάψυξης (0°/-18°C), για δίσκους 40x60, από ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304 18/10, με υγειονομικές γωνίες στο εσωτερικό, 6 εκ. πάχος μόνωσης με οικολογική πολυουρεθάνη CFC & HCFC-free, πόρτες με επαναφορά και μαγνητικό κουμπωτό λάστιχο με υγειονομικές πλευρές. Το κάσωμα των καταψύξεων είναι με θερμαινόμενη αντίσταση, ενώ διαθέτουν επίσης ψύξη βεβιασμένης και στατικής κυκλοφορίας, με ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου, αυτόματη απόψυξη και εξάτμιση του νερού, εξοικονόμηση ενέργειας με ηλεκτρονικό τερματικό, καθώς και τη δυνατότητα συνδιασμού μικρής, μεγάλης πόρτας και συρταριών. Για πληροφορίες τηλ.: 23530 22972

 

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΑΒΕΕ

Η Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ διαθέτει προς την επαγγελματική αγορά θαλάμους, συντήρησης – κατάψυξης, τύπου «ντουλάπας» σε τυποποιημένες αλλά και σε ειδικές διαστάσεις, ανάλογα με το χώρο που διαθέτει ο κάθε επαγγελματίας, κατόπιν παραγγελίας. Οι θάλαμοι της εταιρείας κατασκευάζονται με μία ως τέσσερις πόρτες, ακολουθώντας τα πρότυπα C.E. - HACCP – ISO. Όλα τα μηχανήματα διαθέτουν πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο, ψυκτικό μηχάνημα tropical, σχάρες inox ή γλίστρες για λαμαρίνες, καθώς επίσης και δυνατότητα λειτουργίας εξωτερικού μοτέρ για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση χώρου, προσφέροντας έτσι πλεονέκτημα στον επαγγελματία. Για πληροφορίες τηλ.: 210 5813621

 

ΒΑΜΒΑΣ Κ. & Κ. “BAMBAS FROST”

Tα ψυγεία- θάλαμοι της BAMBAS FROST είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, εσωτερικό με υγειονομικές γωνίες, διαθέτουν αγωγό αέρα για ομοιόμορφη κατανομή της ψύξης, τερματικό διακόπτη που σταματάει τη λειτουργία του στοιχείου με το άνοιγμα της πόρτας. Με ράφια – σχάρες ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος και δυνατότητα τοποθέτησης λεκανών GN, ηλεκτρονικό θερμοστάτη-θερμόμετρο ακριβείας με αυτόματη απόψυξη, με εσωτερικό φωτισμό, πόρτες με αυτόματη επαναφορά και λάστιχα που αλλάζουν εύκολα, θερμοκρασίες λειτουργίας -2° C έως +10° C για την συντήρηση και 0°C έως -20°C για την κατάψυξη. Για πληροφορίες τηλ.: 24610 29059

 

ΒΑΡΑΝΑΚΗΣ Α. & Δ. ΟΕ

Ο διπλός θάλαμος- κατάψυξη, είναι εξ’ ολοκλήρου ανοξείδωτος, με ισχυρές μονώσεις πολυουρεθάνης πάχους 60mm. Εσωτερικά φέρει υγειονομικές γωνιές, κρεμαγιέρες αποσπώμενες και οδηγούς σχαρών τύπου L. Λειτουργεί με ψύξη βεβιασμένης κυκλοφορίας και η απόψυξη ελέγχεται ηλεκτρονικά (NO FROST). Με φωτεινή ένδειξη της θερμοκρασίας που ρυθμίζεται από ηλεκτρονικό θερμοστάτη και ειδικό διακόπτη που σταματά τη λειτουργία του βεντιλατέρ όταν ανοίγει η πόρτα. Με 2 πόρτες περιστροφικά ανοιγόμενες με κλειδαριές ασφαλείας και κάσωμα που θερμαίνεται με αντίσταση. Ενσωματωμένο αεριζόμενο ψυκτικό μηχάνημα με σύστημα εξάτμισης των συμπυκνωμάτων. Η κατασκευή στηρίζεται σε 4 inox πόδια, ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος. Για πληροφορίες τηλ.: 210 5723111

 

ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ Δ. ΑΒΕΤΕ

Ο θάλαμος κατάψυξης (2 θυρών) που προτείνει η εταιρεία Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ, είναι από ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304 18/8-10, με μόνωση πολυουρεθάνης (οικολογική) CFC & HCFC – free. Ο πρεσσαριστός εσωτερικός θάλαμος έχει στρογγυλεμένες άκρες στο κάτω μέρος για εύκολο καθαρισμό, σύστημα ραφιών (οδηγοί) κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304. Με αυτόματο κλείσιμο της πόρτας που διαθέτει μαγνητικό κλείσιμο και κλειδαριά. Ο θάλαμος διαθέτει εσωτερικό φωτισμό με σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας, χαμηλού θορύβου συμπιεστή και με σύστημα αυτόματης απόψυξης “auto defrost system” που εξαλείφει αυτόματα τα συμπυκνώματα του θαλάμου του ψυγείου. Για πληροφορίες τηλ.: 210 3463133

 

ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ ΟΕ

Η ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ κατασκευάζει και προμηθεύει θαλάμους συντήρησης ή κατάψυξης προσαρμόζοντας τη λειτουργία τους ανάλογα με τις απαιτήσεις των προϊόντων που αποθηκεύονται, με αντίστοιχα ψυκτικά μηχανήματα. Η κατασκευή τους μπορεί να είναι λυόμενες ή σταθερές από ίνοξ ή πάνελ και πλαστικοποιημένη λαμαρίνα 7,10,14mm, ανοιγόμενες περιστρεφόμενες πόρτες, μόνωση πολυουρεθάνης με ή χωρίς εσωτερική διαρρύθμιση, βαλβίδες εκτόνωσης. Ηλεκτρολογικό – ηλεκτρονικό πίνακα με αυτοματισμούς ελέγχου λειτουργιών και υγειονομικές γωνίες εσωτερικά βάσει απαιτήσεων νομοθεσιών. Για πληροφορίες τηλ: 210 6202380, 210 6202384

 

ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΑΕΒΕ

Η εταιρεία προτείνει στους επαγγελματίες τους νέους θαλάμους ψυγεία της KARAMCO. Στη γκάμα της σειράς, διατίθενται ψυγεία- θάλαμοι μονοί, διπλοί, συντήρησης ή κατάψυξης. Ο νέος θάλαμος μονός συντήρησης KARAMCO GN600TNV είναι ανοξείδωτος εσωτερικά και εξωτερικά. Με ψυκτικό μηχάνημα Mono-Block Zanussi, βεβιασμένη κυκλοφορία αέρα, υγειονομική γωνία στη θαλάμη, εξατμιστή, ηλεκτρονική ρύθμιση και ένδειξη της θερμοκρασίας από +2° έως +8° C, φωτισμό στη θαλάμη και χωρητικότητα 600 λίτρα ή GN 2/1. Ο θάλαμος KARAMCO GN600TNV διαθέτει επιπλέον αυτόματη απόψυξη, με οικολογικό Freon R134A ενώ η κατανάλωσή του είναι αρκετά οικονομική και συγκεκριμένα 2.9 kw/24hr. Όσον αφορά το μέγεθός του, το ψυγείο κυκλοφορεί στην αγορά σε διαστάσεις:680x8100x2010 cm, γεγονός που το καθιστά ένα άκρως λειτουργικό και εργονομικό μηχάνημα. Για πληροφορίες τηλ.: 210 4834785

 

ΚΟΝΔΥΛΗ ΑΦΟΙ- TECH COOL

H πρόταση της εταιρείας ΤΕCH COOL ΑΦΟΙ ΚΟΝΔΥΛΗ προς τον επαγγελματία του κλάδου, αφορά ένα ψυγείο θάλαμο κατάλληλο τόσο για τη συντήρηση όσο και για την κατάψυξη προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, το οποίο διατίθεται στην αγορά σε διάφορες διαστάσεις. Το εν λόγω μοντέλο που παρουσιάζει η εταιρεία, διαθέτει ενσωματωμένο ψυκτικό μηχάνημα ή απομακρυσμένο ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις του πελάτη καθώς επίσης και μόνωση πολυουρεθάνης 7 cm. Η συνήθης διάσταση του συγκεκριμένου ψυγείου- θαλάμου είναι 73x100x215 με ΙΝΟΧ μέσα -έξω standard. Πρόκειται για ένα μηχάνημα άκρως λειτουργικό και εργονομικό, το οποίο θα σας λύσει τα χέρια σε ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα της ψύξης- κατάψυξης των προϊόντων σας. Επιλέξτε το ψυγείο θάλαμο της εταιρείας ΤΕCH COOL ΑΦΟΙ ΚΟΝΔΥΛΗ και είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθείτε για την επιλογή σας. Για πληροφορίες τηλ.: 2610 995667

 

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Α. Ν. ΑΕ

Η εταιρεία ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ν. προτείνει το ψυγείο κατάψυξης τύπου HC 40 BTV Panificazione Pasticceria, της Castel Mac S.p.A., εξ’ ολοκλήρου Ιταλικής κατασκευής. Με πρωτοποριακή τεχνολογία για τη συντήρηση μη συσκευασμένων φρέσκων προϊόντων διαφόρων ειδών όπως φρέσκια ζύμη, γλυκά, κ.ά. H σειρά HC της Castel Mac σας επιτρέπει να διατηρείτε τα προϊόντα αρτοποιίας και όλα τα ειδικού τύπου σκευάσματα (που μπορεί να περιέχουν μαγιά) χωρίς να επηρεάζεται η υφή τους. Επιπλέον διαθέτει σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής τυχόν σφαλμάτων HACCP. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να μεταφερθούν αργότερα σε Η/Υ μέσω ασύρματου συστήματος ελέγχου. Για πληροφορίες, τηλ.: 210 6612892

 

ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ

Νέα σειρά ψυκτικών θαλάμων CSM100 της Polin, χωρητικότητας έως 22 λαμαρινών 60x80 ή 44 λαμαρινών 40x60. Με ενισχυμένη μόνωση πολυουρεθάνης, πάχους 10 εκ., για τέλεια απόδοση και οικονομία, ενισχυμένες ψυκτικές μηχανές προδιαγραφών Tropical, με διπλές πόρτες με μαγνητικά λάστιχα και σύστημα αυτόματης επαναφοράς, χωρίς κλείστρα. 100% ανοξείδωτη κατασκευή με στρογγυλεμένες εσωτερικές γωνίες. Διατίθενται μοντέλα συντήρησης, κατάψυξης καθώς και συνδυασμού των δύο. Με ή χωρίς σύστημα ρυθμιζόμενης υγρασίας, στόφα-ψυγείο και το μοναδικό Combi μοντέλο, που συνδυάζει Shock Freezer 5 θέσεων 40x60 και κατάψυξη 14 θέσεων 60x80. Για πληροφορίες τηλ.: 2310 531421

 

ΤΣΕΚΛΙΔΟΥ ΤΟP FROST

H εταιρεία ΤΣΕΚΛΙΔΟΥ- ΤΟP FROST παρουσιάζει τη δική της πρόταση προς τον επαγγελματία αρτοποιό- ζαχαροπλάστη, για μοντέρνους ψυγειοκαταψύκτες: τα ψυγεία- θαλάμους GN 1/1. Τα εν λόγω μηχανήματα διαθέτουν εξωτερική και εσωτερική επένδυση από inox χάλυβα AISI 304, ρυθμιζόμενα πόδια και επιπλέον, μόνωση πολυουρεθάνης πάχους 60mm. Επίσης, τα ψυγεία- θάλαμοι GN 1/1 της TOP FROST, λειτουργούν με ηλεκτρονικό θερμοστάτη και θερμόμετρο, υγειoνομικές εσωτερικές γωνιές και αυτόματη επαναφορά πόρτας καθώς επίσης με βαλβίδα αποσυμπίεσης και τρεις σχάρες ρυθμιζόμενες καθ’ ύψος. Πρόκειται για μία πρόταση που πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ζητά ο επαγγελματίας σήμερα για να αντιμετωπίσει σωστά και όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά το ζήτημα της ψύξης- κατάψυξης των προϊόντων του. Για πληροφορίες τηλ.: 23940 53033

 

ΨΥΚΤΟΘΕΡΜΙΚΗ ΑΒΕΕ

H εταιρεία ΨΥΚΤΟΘΕΡΜΙΚΗ ΑΒΕΕ, παρουσιάζει στον επαγγελματία τον λυόμενο ψυκτικό πολυθάλαμο κατασκευής της. Ο πρωτοποριακός ψυκτικός πολυθάλαμος διαθέτει μόνωση πολυουρεθάνης βαρέως τύπου, πάχους 7 εκ/10 εκ. και standard ανοξείδωτο δάπεδο AISI 304 με υγειονομικές κουρμπαριστές γωνίες. Ιδανικός για τη συντήρηση και κατάψυξη προϊόντων, ενώ η ένωση των πάνελ με πλαστικούς συνδέσμους καθιστούν πολύ εύκολη τη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγησή του. Διατίθεται σε πολλές διαστάσεις και πλήθος συνδυασμών, μεγέθους πορτών για να ικανοποιήσει τις ανάγκες ακόμα και των πιο απαιτητικών επαγγελματιών. τηλ.: 2610 528400, 2610 524940

 

ΧΑΝΤΖΗ Γ. & Π. ΟΕ

Η εταιρεία ΧΑΝΤΖΗ Γ. & Π. ΟΕ διαθέτει ψυγεία τύπου «θάλαμος» όρθια, κατασκευασμένα από ανοξείδωτο 18/10 με τέλεια μόνωση για εξοικονόμηση ενέργειας και συντήρηση των προϊόντων. Τα συγκεκριμένα ψυγεία διαθέτουν ηλεκτρονικό θερμοστάτη για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της αυτόματης απόψυξης καθώς επίσης και σύστημα με εξατμιστή νερού. Η ψύξη γίνεται με βεβιασμένης κυκλοφορίας και οι θερμοκρασίες βασίζονται στο μοτέρ που θα μπει σε λειτουργία για ψύξη ή για συντήρηση. Με σχάρες ρυθμιζόμενες με οδηγούς inox και δυνατότητα τοποθέτησης λεκανών 1/1 2/1. Μία ολοκληρωμένη πρόταση που καλύπτει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού επαγγελματία του κλάδου. Για πληροφορίες τηλ.: 210 5747413

 

Κείμενο: Ελένη Μανίκα, Ρεπορτάζ: Τάκης Κορμπάκης

Από το τεύχος 98 (ΣΕΠ-ΟΚΤ 2012) του περιοδικού Α-Ζ