Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό. Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα και το μείγμα των αρωματικών, ανακατεύοντας με σύρμα χειρός. Όταν η θερμοκρασία είναι κάτω των 50°C, αποσύρουμε και αφού κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τα αβγά ένα – ένα. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και τη λιωμένη μαγιά σε αργή ταχύτητα και προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα. Ζυμώνουμε για 12’ μέχρι να γίνει ομοιογενές ζυμάρι (θερμ. 35°C). Τοποθετούμε σε λεκάνη, καλύπτουμε με μεμβράνη και βαμβακερό πανί και αφήνουμε για 2-2μιση ώρες στους 25°C. Αναποδογυρίζουμε σε λαδωμένο πάγκο και ζυγίζουμε κομμάτια του 1 κιλού. Πλάθουμε σε μπάλες και τις τοποθετούμε σε χάρτινες φόρμες 24 cm. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες με λαδόκολα και στοφάρουμε για 50’ έως 60’ (θερμ.28°C και υγρασία 38 βαθμούς). Αλείφουμε την επιφάνει με αβγό και ψήνουμε στους 190°C για 30’-40’. Όταν κρυώσουν, φτιάχνουμε το αβγόγλασσο, το αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια της βασιλόπιτας και γαρνίρουμε όπως επιθυμούμε.
info: Η πιπεράτη επίγευση του κακουλέ, το μοναδικό άρωμα της μαστίχας και οι ζεστές νότες από το μαχλέπι, κάνουν τη γεύση της συγκεκριμένης βασιλόπιτας ακαταμάχητη, δίνοντάς της έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Συνταγή: Ελένη Καμάρδα, Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Από το τεύχος 105 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.