A  A  A +
Πίσω
Βασιλόπιτα...αλλιώς
Βασιλόπιτα...αλλιώς

Υλικά

Για 4 τεμ. του 1 κιλού:
Για τη ζύμη:
Αλεύρι τσουρεκιού 2 κιλά
Μαγιά 120 γρ.
Γάλα (χλιαρό) 150 γρ.
Γιαούρτι 150 γρ.
Ζάχαρη άχνη 500 γρ.
Νερό (χλιαρό) 300 γρ.
Αβγά 10 τμχ.
Μαργαρίνη με βούτυρο (μισό-μισό) 250 γρ.
Μαχλέπι- κακουλέ-μαστίχα
Για το αβγόγλασο:
Άχνη ζάχαρη 250 γρ.
Ασπράδι αβγού 1 τμχ
Ροδόνερο 40 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό. Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα και το μείγμα των αρωματικών, ανακατεύοντας με σύρμα χειρός. Όταν η θερμοκρασία είναι κάτω των 50°C, αποσύρουμε και αφού κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τα αβγά ένα – ένα. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και τη λιωμένη μαγιά σε αργή ταχύτητα και προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα. Ζυμώνουμε για 12’ μέχρι να γίνει ομοιογενές ζυμάρι (θερμ. 35°C). Τοποθετούμε σε λεκάνη, καλύπτουμε με μεμβράνη και βαμβακερό πανί και αφήνουμε για 2-2μιση ώρες στους 25°C. Αναποδογυρίζουμε σε λαδωμένο πάγκο και ζυγίζουμε κομμάτια του 1 κιλού. Πλάθουμε σε μπάλες και τις τοποθετούμε σε χάρτινες φόρμες 24 cm. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες με λαδόκολα και στοφάρουμε για 50’ έως 60’ (θερμ.28°C και υγρασία 38 βαθμούς). Αλείφουμε την επιφάνει με αβγό και ψήνουμε στους 190°C για 30’-40’. Όταν κρυώσουν, φτιάχνουμε το αβγόγλασσο, το αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια της βασιλόπιτας και γαρνίρουμε όπως επιθυμούμε.

 info:  Η πιπεράτη επίγευση του κακουλέ, το μοναδικό άρωμα της μαστίχας και οι ζεστές νότες από το μαχλέπι, κάνουν τη γεύση της συγκεκριμένης βασιλόπιτας ακαταμάχητη, δίνοντάς της έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Συνταγή: Ελένη Καμάρδα, Φωτό: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Από το τεύχος 105 (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.