Φτιάχνουμε τη ζύμη μπριός, ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί για 6’ στην αργή ταχύτητα και 4’ στη γρήγορη. Η θερμοκρασία ζύμης πρέπει να είναι 29°C. Ζυγίζουμε 80 γρ. σε τεμάχια, κάνουμε μπαλάκια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και για 40’ τα αφήνουμε να ξεκουραστούν. Ετοιμάζουμε το μείγμα από τις βανίλιες. Πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομματάκια τις βανίλιες. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε βούτυρο να λιώσει, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τις βανίλιες να πάρουν μια βράση. Λιώνουμε μέσα στο νερό το νεσεστέ και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα το ρίχνουμε στο τηγάνι να πάρει άλλη μια βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε μια μπασίνα να κρυώσει. Στη συνέχεια παίρνουμε τα μπαλάκια μας, τα πατάμε με το χέρι να ανοίξουν στρογγυλά ζυμαράκια, τα τοποθετούμε σε λαδωμένα φορμάκια και στη μέση προσθέτουμε από 20 γρ. μείγμα βανίλιας. Αφήνουμε για 20’ να φουσκώσουν λίγο (όχι στόφα). Τα ψεκάζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180°C για 16’-20’.
INFO: Με χαρακτηριστικό σκούρο μοβ χρώμα, οι βανίλιες έχουν πολύ γλυκιά γεύση και έντονο άρωμα. Είναι καλή πηγή πολλών βιταμινών και χρησιμοποιούνται ευρέως για την παρασκευή μαρμελάδας, κομπόστας, χυμού, καθώς και στην παρασκευή γλυκών.
Από το τεύχος 102 (Μάιος/Ιούνιος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.