A  A  A +
Πίσω
Μίνι Μπριός με βανίλιες
Μίνι Μπριός με βανίλιες

Υλικά

Για 35 τεμάχια
Για ζύμη μπριος:
Αλεύρι 70% δυνατό 1 κιλό
Αλεύρι 70% μαλακό 500 γρ.
Ζάχαρη 350 γρ.
Μαργαρίνη (μαλακή) 250 γρ.
Αβγά 6 τμχ
Μαγιά 50 γρ.
Ξύσμα πορτοκαλιού 15 γρ.
Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού 180 ml
Νερό 200 ml
Αλάτι 1 πρέζα
Για μείγμα από βανίλιες:
Βανίλιες 1kg
Ζάχαρη 100 γρ.
Βούτυρο 50 γρ.
Κορν φλάουερ (νισεστέ) 20 γρ.
Νερό (χλιαρό) 50 ml
Λίγο βανίλια (άρωμα)

Βήματα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη μπριός, ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί για 6’ στην αργή ταχύτητα και 4’ στη γρήγορη. Η θερμοκρασία ζύμης πρέπει να είναι 29°C. Ζυγίζουμε 80 γρ. σε τεμάχια, κάνουμε μπαλάκια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και για 40’ τα αφήνουμε να ξεκουραστούν. Ετοιμάζουμε το μείγμα από τις βανίλιες. Πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομματάκια τις βανίλιες. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε βούτυρο να λιώσει, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τις βανίλιες να πάρουν μια βράση. Λιώνουμε μέσα στο νερό το νεσεστέ και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα το ρίχνουμε στο τηγάνι να πάρει άλλη μια βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε μια μπασίνα να κρυώσει. Στη συνέχεια παίρνουμε τα μπαλάκια μας, τα πατάμε με το χέρι να ανοίξουν στρογγυλά ζυμαράκια, τα τοποθετούμε σε λαδωμένα φορμάκια και στη μέση προσθέτουμε από 20 γρ. μείγμα βανίλιας. Αφήνουμε για 20’ να φουσκώσουν λίγο (όχι στόφα). Τα ψεκάζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180°C για 16’-20’.

 INFO:  Με χαρακτηριστικό σκούρο μοβ χρώμα, οι βανίλιες έχουν πολύ γλυκιά γεύση και έντονο άρωμα. Είναι καλή πηγή πολλών βιταμινών και χρησιμοποιούνται ευρέως για την παρασκευή μαρμελάδας, κομπόστας, χυμού, καθώς και στην παρασκευή γλυκών.

Από το τεύχος 102 (Μάιος/Ιούνιος 2013) του περιοδικού Α-Ζ.