Αναμειγνύουμε πρώτα το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το καρύδι σε σκόνη, προσθέτοντας επίσης το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με το χέρι. Πλάθουμε σε μελομακάρονα και ψήνουμε στους 175°C για 18 λεπτά. Έχουμε ήδη φτιάξει το σιρόπι και το έχουμε αφήσει να κρυώσει. Ενώ τα μελομακάρονα είναι ακόμα ζεστά, τα σιροπιάζουμε. Στη συνέχεια, με το χέρι, τα λιώνουμε σε μια μπασίνα και γεμίζουμε τις στρογγυλές φόρμες. Παγώνουμε τις φόρμες και ξεφορμάρουμε. Γεμίζουμε τα ημισφαίρια με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας, κράνμπερις, ρόδι και κομμάτια λευκής σοκολάτας και κλείνουμε τα δύο ημισφαίρια σε μία σφαίρα, κολλώντας με τη βοήθεια λίγου κρεμέ.
Tip: Καταψύχουμε για λίγο τα ημισφαίρια από μελομακάρονο, ώστε να είναι πιο εύκολος ο χειρισμός τους μετά.
Από το τεύχος 99 (ΝΟΕ/ΔΕΚ 2012) του περιοδικού Α-Ζ