Ανακατεύουμε πολύ καλά το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνουμε στη συνέχεια το αλεύρι, το γάλα και τη μαγιά. Ζυμώνουμε για 20 λεπτά και έπειτα αφαιρούμε 2 κιλά ζύμη και ζυμώνουμε ξανά με το κακάο και το κονιάκ. Αφήνουμε να ξεκουραστούν και τα δύο ζυμάρια για μία ώρα. Στη συνέχεια, κόβουμε σε κομμάτια βάρους 250 γρ., πλάθουμε φυτίλι άσπρο - μαύρο και φτιάχνουμε την πλεξούδα στρογγυλή. Στοφάρουμε για όσο χρόνο χρειαστεί, αλείφουμε από πάνω με αβγό, ρίχνουμε αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στους 160°C για 35 λεπτά με το τάμπερ ανοικτό.
Από το τεύχος 95 (ΜΑΡ-ΑΠΡ 2012) του περιοδικού Α-Ζ