Γλώσσες

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A  A  A +
Πίσω
Iωάννης Γλύκος: “Στόχος η ίδρυση περισσότερων σωματείων”
Iωάννης Γλύκος: “Στόχος η ίδρυση περισσότερων σωματείων”

Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας κ. Ιωάννης Γλύκος μιλά στο ΖG για τα προσεχή σχέδια του νέου Δ.Σ., το ΕΣΠΑ και την επιτακτική ανάγκη ενδυνάμωσης του κλαδικού συνδικαλισμού.

Εκλεγήκατε στα πλαίσια ενός ενωτικού ψηφοδελτίου και μάλιστα παμψηφεί. Πώς το σχολιάζετε;

Το ότι ο κλάδος και η Ομοσπονδία που τον εκπροσωπεί διακρίνονται από ενότητα είναι σίγουρα κάτι θετικό. Μόνο ενωμένο το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να εργαστεί με αποτελεσματικότητα και να παράξει το έργο που απαιτούν οι περιστάσεις.

Σκέφτεστε να προβείτε σε κινήσεις που θα ενισχύσουν τα έσοδα της ΟΕΖΕ;

Δεν σκοπεύουμε να αυξήσουμε το ποσό της συνδρομής των σωματείων, τα οποία έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα περιορισμένα έστω διαφημιστικά έσοδα που προήλθαν από το site της Ομοσπονδίας είναι ωστόσο ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στην τελευταία συνέλευση της ΟΕΖΕ υπογραμμίστηκε η ανάγκη τόνωσης του επιχειρείν. Πώς στοχεύετε να κινηθείτε;

Εκκρεμεί συνάντησή μας με τον υφυπουργό Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, στην οποία σκοπεύουμε να θέσουμε υπόψη του διάφορα σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν. Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των επιχειρήσεων του κλάδου στα αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ, χωρίς ψιλά γράμματα, παράλογες προϋποθέσεις και αποκλεισμούς που να δυσχεραίνουν τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μας στο σύνολό του.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μια ενημέρωση της βάσης δεδομένων, προκειμένου να περιέχει όλα τα καταστήματα της χώρας. Επόμενος στόχος είναι η ίδρυση ή επανεργοποίηση σωματείων σε όλη την επικράτεια, ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση του κλάδου μας σε κάθε νομό της Ελλάδας.

Τι ισχύει όσον αφορά τα τρέχοντα

ζητήματα, όπως π.χ. την υποχρέωση ενημέρωσης του καταναλωτή σχετικά με τις αλλεργιογόνες ουσίες;

Σύντομα τα σωματεία θα λάβουν ενημερωτικό υλικό από την ΟΕΖΕ για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν και να πράξουν σε σχέση με αυτό το θέμα. Συνοπτικά θα σας αναφέρω πως από τις 13 Δεκέμβρη οφείλουμε να αναρτήσουμε σε εμφανές σημείο των καταστημάτων πίνακα όπου θα καταγράφονται τα αλλεργιογόνα, αλλά και να βεβαιώσουμε πως σε κάθε βάρδια θα είναι διαθέσιμο άτομο που να μπορεί να απαντήσει με επάρκεια σε σχετικές ερωτήσεις των πελατών.

Αρκετά ειπώθηκαν τελευταία για τη βάση στήριξης της τούρτας. Τελικά θα ζυγίζεται χωριστά ή μαζί με την τούρτα;

Πέρα από την ενημέρωση της ΟΕΖΕ προς τα μέλη της, σας καλούμε κι εσάς να δημοσιεύσετε τα όσα ισχύουν με βάση τα νέα δεδομένα. Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουν οι καταστηματάρχες είναι πως στην έννοια του καθαρού βάρους περιλαμβάνεται και ο τουρτόδισκος, όταν δεν υπερβαίνει τα νέα όρια που έχουν καθοριστεί, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 90 και 230 γραμμαρίων, ανάλογα με το βάρος της τούρτας. Τους συστήνω να επικοινωνήσουν με τα σωματεία τους για πλήρη ενημέρωση.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ζαχαροπλάστης;

Ολοένα και περισσότεροι φόροι, δυσβάστακτο κόστος ενέργειας, ενοίκια που δεν έχουν υποστεί καμία σημαντική μείωση, παράλογα πρόστιμα. Θέλετε κι άλλα; Κι όλα αυτά τη στιγμή που, όπως επισημαίνεται και μέσω ερευνών, ο τζίρος από το 2010 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 40%.

Ασχολείστε ενεργά με τα «κοινά» των ζαχαροπλαστών από το 1990. Ανατρέχοντας στην έως τώρα συνδικαλιστική πορεία του κλάδου, αναγνωρίζετε τυχόν λάθη ή παραλείψεις;

Η ξαφνική ανατροπή που έφερε η οικονομική κρίση εξέπληξε τους πάντες. Όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι, έτσι κι εμείς αποδείχτηκε πως δεν είμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι για αντιμετωπίσουμε μια τέτοια λαίλαπα. Και σίγουρα οι συνδικαλιστές φέρουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για αυτό.

Από την άλλη, ο κλαδικός συνδικαλισμός πέτυχε και σημαντικές νίκες, όπως η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13%...

Δεν θα σταματήσω να τονίζω το εξής: η ευρεία συμμετοχή στις διαδικασίες είναι η μόνη λύση. Η συνθήκη αυτή δεν διατηρήθηκε από μόνη της. Κάποιοι εργάστηκαν σκληρά για να επιτευχθεί. Ο συνδικαλισμός χρειάζεται τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων ζαχαροπλαστών για να έχει δύναμη.

Τι συμβουλεύετε το «νέο αίμα»;

Να σπουδάσουν τη ζαχαροπλαστική χωρίς να εγκαταλείψουν την παράδοση. Είμαι ευχαριστημένος από το ενδιαφέρον που δείχνουν για τις νέες τεχνολογίες και για οτιδήποτε συμβάλλει στην εξέλιξή τους, όπως π.χ. τις κλαδικές εκθέσεις, κυρίως την ΑΡΤΟΖΑ, και άλλες, του εξωτερικού.

Συνέντευξη: Δήμητρα Αρβανιτάκη

Από το τεύχος 159 (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2014) του περιοδικού Ζ+G.