Γλώσσες

NEA

A  A  A +
Πίσω
Νέα Υγειονομική Διάταξη: Τέλος στην ασυδοσία των περιπτέρων
Νέα Υγειονομική Διάταξη: Τέλος στην ασυδοσία των περιπτέρων

Ειδική Εγκύκλιος (5/21.5.20130, ΥΠ’ ΑΡΙΘ. Υ1γ/ΓΠ/οικ.45936) εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας με την οποία παρέχονται οδηγίες για τις επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων (περίπτερα – ψιλικά) της ΥΔ με αριθμό Υ1γ/ΓΠ/οικ.96967 (ΦΕΚ 2718/τ.Βδ-10-2012) . Με τη νέα εγκύκλιο, πρακτικά επιχειρείται να μπει τάξη και να εφαρμοστούν οι υγειονομικοί κανόνες στα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών τα οποία μπορούν πλέον να πωλούν πάσης φύσεως συσκευασμένα τρόφιμα, όπως ζαχαρώδη, σοκολατοειδή, παγωτά, μπισκότα, αναψυκτικά, νερά, χυμούς, γαλακτοκομικά κ.ά.

Στη νέα εγκύκλιο ορίζονται οι ειδικοί υγειονομικοί όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των περιπτέρων με κυριότερα σημεία τα εξής: Οι ψυκτικοί θάλαμοι θα πρέπει να εγκαθίστανται στον προβλεπόμενο από τον Δήμο χώρο και να προστατεύονται με κατάλληλα μέσα (π.χ. τέντες) από τον ήλιο, τη σκόνη κλπ.

Η συντήρηση των προϊόντων που απαιτούν ψύξη θα γίνεται σε ξεχωριστά ράφια ανά είδος και με τρόπο που να διασφαλίζεται η ψυκτική αλυσίδα του κάθε προϊόντος. Συγκεκριμένες θερμοκρασίες ορίζονται για τα σοκολατοειδή, τα παγωτά, το γάλα κλπ. Όλα τα τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να προέρχονται από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, ενώ οι υπέυθυνοι των περιπτέρων θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αρχεία τεκμηρίωσης όλων των σχετικών διαδικασιών, όπως αρχείο προσωπικού, νερού, καθαρισμού και απολύμανσης, απεντόμωσης – μυοκτονίας, τήρησης θερμοκρασιών και αρχείο προμηθευτών. Σε περίπτωση παραβάσεων εφαρμόζεται το άρθρο 17 της Υ1γ/Γ.Π/οικ 96967 (ΦΕΚ 2718/Τ.Β/8/10/2012)Υ.Α., όπως ισχύει. Για τα ήδη λειτουργούντα περίπτερα/ψιλικά, ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 18 της πιο πάνω Υ.Α.

Από το τεύχος 151 (Μάιος/Ιούνιος 2013) του περιοδικού Z+G.