A  A  A +
Πίσω
Σεμιφρέντο σοκολάτα με σάλτσα καραμέλα
Σεμιφρέντο σοκολάτα με σάλτσα καραμέλα

Υλικά

Για σεμιφρέντο σοκολάτα:
Ζάχαρη 450 γρ.
Νερό 650 γρ.
Κακάο 210 γρ.
Σοκολάτα 150 γρ.
Ιταλική μαρέγκα 700 γρ.
Κρέμα γάλακτος 35% 1.500 γρ.
Για ιταλική μαρέγκα:
Νερό 60 γρ.
Ζάχαρη 200 γρ.
Γλυκόζη 25 γρ.
Ασπράδια 3 τμχ
Για σάλτσα καραμέλα:
Ζάχαρη 225 γρ.
Νερό 80 γρ.
Κρέμα γάλακτος 35% 450 γρ.
Βούτυρο 50 γρ.
Ξηροί καρποί
Για μπισκουί σοκολάτα:
Κρόκοι 235 γρ.
Ζάχαρη 325 γρ.
Αλεύρι 55% 200 γρ.
Κακάο 50 γρ.
Μπέικιν πάουντερ 5 γρ.
Κρέμα γάλακτος 35% 175 γρ.
Βούτυρο 70 γρ.

Βήματα

Εκτέλεση

Για σεμιφρέντο σοκολάτα: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να φτάσει τους 107°C και στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο, τη σοκολάτα και την ιταλική μαρέγκα. Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ελαφρώς χτυπημένη.

Για ιταλική μαρέγκα: Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη μέχρι να φτάσουν τους 113°C και να γίνουν καραμέλα. Χτυπάμε τα ασπράδια και τα προσθέτουμε όταν το μείγμα της καραμέλας φτάσει στους 121°C.

Για σάλτσα καραμέλα: Λιώνουμε τη ζάχαρη μέχρι να πάρει ένα απαλό ξανθό χρώμα και ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος, την οποία έχουμε ζεστάνει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Όταν το μείγμα κρυώσει αναμειγνύουμε με ψημένους ξηρούς καρπούς.

Για μπισκουί σοκολάτα: Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Αναμιγνύουμε τα δύο μείγματα και προσθέτουμε το βούτυρο που έχουμε λιώσει ελαφρά.

Μοντάρισμα: Βάζουμε το σεμιφρέντο σοκολάτα στην κατάψυξη στους -18°C για δύο ώρες. Φτιάχνουμε μία βάση από μπισκουί σοκολάτα και αδειάζουμε το σεμιφρέντο σοκολάτας. Στην κορυφή του γλυκού βάζουμε τη σάλτσα καραμέλας, η οποία είναι επίσης κρύα, και τέλος, διακοσμούμε με ξηρούς καρπούς.

Από το τεύχος 149 (ΙΑΝ-ΦΕΒ 2013) του περιοδικού Ζ+G.